Gratis snert voor ieder na heidezuivering in Boswachterij

Foto: Evert Rolleman

Vrijwilligers gaan samen met kinderen en hun ouders op zaterdag 14 oktober om 9.00 uur starten met het opschonen van de heide in de Boswachterij bij de Vier Bergen.

Om 10.30 uur is er koffiepauze en na afloop is er snert voor alle deelnemers. Hier wordt voor gezorgd door de Natuurbeschermingsvereniging “IJhorst-Staphorst e.o.”. Na de snert mogen kinderen met de ponywagens een rondrit maken door het bos.

De natuur is belangrijk ook voor de opvoeding van uw kroost

De Vier Bergen ligt bij de kruising Kievitshaar en de Vijverweg, te bereiken vanaf Halfweg over de Schotsweg, richting Punthorst; bij de Gorterlaan de Vijverweg op naar de Vier Bergen; daar staan borden of vlaggen van Natuurbeschermingsvereniging “IJhorst-Staphorst e.o..

Waarom doen ze dat eigenlijk?

Wanneer er niet jaarlijks wordt ‘opgeschoond’ wordt de heide in een paar jaar tijd overwoekerd door de groei van dennen-, eiken-, berken- en andere bomen.

Een bezoekje aan Boswachterij Staphorst is voor het hele gezin een leuk uitje. Lekker wandelen en genieten van de natuur. Natuurbeschermingsvereniging “IJhorst-Staphorst e.o.” wil dat graag zo houden. Daarom organiseert deze vereniging jaarlijks een heidezuivering in Boswachterij Staphorst.

Wat verstaan we onder heide opschonen?

Dat is het verwijderen van vrijwel alles wat geen heide is. Natuurlijk zijn er kenners aanwezig, die bepalen dat een lijsterbes, een mierenhoop of een struik met een nest moeten blijven staan. Deze worden dan speciaal gemarkeerd.

Heide kan op verschillende manieren opgeschoond worden. Bijvoorbeeld door middel van begrazing door schapen en/of runderen. Schotse hooglanders zijn daar uitstekend voor geschikt en ook het Drentse heideschaap staat hierom bekend.

Afplaggen van de heide is een rigoureuzere manier. Dan wordt met behulp van bulldozers en shovels de toplaag verwijderd en krijgt de heide opnieuw de kans om te groeien. Boswachterij Staphorst heeft relatief kleine heidevelden. Het gebruik van grazers is daarom geen optie en voor afplaggen is geld nodig.

Natuurbeschermingsvereniging “IJhorst-Staphorst e.o.” kan hiermee een alternatief bieden: `Dus tot zaterdag 14 oktober om 9.00 uur in Boswachterij Staphorst bij de Vier Bergen”. Inlichtingen: Niek Gosker tel. 0522-260670`.

Lees ook: