Nieuwe CT-scanner in Diaconessenhuis Meppel in gebruik genomen

Foto: Zorgcombinatie Noorderboog

Het Diaconessenhuis in Meppel heeft een nieuwe CT-scanner in gebruik genomen. Deze CT-scanner heeft moderne beeldtechnieken en uitgebreide onderzoeksmogelijkheden. Hierdoor kunnen nog scherpere beelden gemaakt worden waardoor patiënten nog gedetailleerder onderzocht worden.

De nieuwe CT-scanner kan door de moderne beeldtechnieken het lichaam zeer uitgebreid in kaart brengen. Hierdoor hoeft het apparaat veel minder röntgenstraling te gebruiken om scherpe beelden te krijgen. Afhankelijk van het soort onderzoek kan dit oplopen tot zelfs 70% minder röntgenstraling.

Samenwerking
De CT-scanner is aangeschaft in samenwerking met Isala in Zwolle. Door in afstemming met elkaar te investeren in de nieuwe CT-scanner, willen de beide ziekenhuizen de kwaliteit van de diagnostiek blijven verbeteren.

“Door deze samenwerking blijft in het Diaconessenhuis de modernste diagnostiek beschikbaar van hoge kwaliteit en kunnen patiënten voor de meeste CT-onderzoeken ook in Meppel terecht”, zegt radioloog Roy de Jong. “De nieuwe CT-scanner brengt nieuwe onderzoeksmogelijkheden met zich mee, waardoor aandoeningen beter in beeld gebracht kunnen worden. Daarnaast maakt de scanner gebruik van veel minder röntgenstraling en kan het apparaat sneller het te onderzoeken lichaamsdeel in kaart brengen, waardoor nog scherpere beelden ontstaan, wat zeer belangrijk is voor het stellen van een goede diagnose.”

CT-onderzoek
Tijdens een CT-onderzoek brengt een CT-scanner ‘schijfjes’ lichaam in beeld. Door alle schijfjes achter elkaar te plaatsen, kan met behulp van speciale computerprogramma’s een driedimensionaal beeld van het lichaamsdeel worden gemaakt. Hierdoor kan een radioloog een goed beeld krijgen van mogelijke afwijkingen in de botten, hersenen, longen, buik, hart en bloedvaten.