Moluks tafelen voor het goede doel met `Conrad Culinair`

Foto: Eelco Kuiken

Stichting Herinnering Kamp Conrad 1954-1966 houdt op zaterdag 17 juni van 16.00 uur tot 20.00 uur een sponsordiner ‘Conrad Culinair’. Met deze activiteit die plaatsvindt in Museum Staphorst, wil de Stichting geld inzamelen voor een herinneringsboek over het voormalig Molukse kamp Conrad 1954-1966 in Rouveen met als titel ‘De kinderen van Kamp Conrad’.

Kamp Conrad in Rouveen was van 1954 tot 1966 een Moluks dorp, waar 23 gezinnen, zo’n 180 mensen woonden. Het waren KNIL-militairen en hun gezinnen die in 1950 na het uitroepen van het zelfstandige Indonesië niet terug konden naar de Molukken. Tijdelijk zouden ze naar Nederland komen. Tijdelijk werd voor altijd.

De in 2011 overleden voorzitter, Mathijs Souhoka, was al begonnen met het voorwerk en interviews voor een boek over de Molukse kamptijd, maar zijn plotselinge dood maakte hier een eind aan. In dit boek wordt de lezer meegenomen in de periode 1954 tot en met 1966 in het Molukse kamp Conrad. Het streven is dat het kleinood eind dit jaar klaar is.

In 2010 ontstond de Stichting Herinnering Kamp Conrad. Ze had een aantal wensen: een monument, een documentaire, een tweejaarlijkse dag bij het monument, een boek en een lesbrief voor de scholen. Een jaar later verrees een monument tegenover de voormalige ingang van het kamp. Het is een ruim vier meter hoge transparante piramide, met glas-in-lood in de top. Een paar weken na de onthulling in september 2011 overleed Souhoka. Het boek kwam er niet.

Rouvener Geertjan Lassche maakte in 2011 de documentaire Vreemdelingen en bijwoners met Mathijs Souhoka in de hoofdrol. Hij vertelde over zijn kinderjaren in het kamp.

In oktober 2015 besloten bestuursleden, zijn dochters, zoon, stiefbroer en broers het werk van Mathijs af te maken. “We wisten dat hij materiaal had verzameld, maar we konden dat niet vinden. Daarom besloten we een nieuw boek te maken, met als titel De kinderen van Kamp Conrad. We maakten veertig interviews met oud-bewoners’ van de tweede generatie”, zegt Wim Latupeirissa, bestuurslid van de stichting.

Het was een verrassing toen dochter Salomy Souhoka vorig jaar het materiaal terugvond waar haar vader aan werkte. “We besloten een tekstschrijver in te schakelen die onze interviews en het werk van Mathijs integreert tot één boek”, zegt Latupeirissa. “Als bestuur zijn we nu bezig om fondsen te werven om de realisatie van het boek mogelijk te maken.”

Een van de activiteiten om geld te verdienen zijn sponsordiners. Moluks eten en met de opbrengst financiert de stichting het boek. Bezoekers betalen 35 euro.  Er zijn 75 plaatsen beschikbaar. Indien de belangstelling groot is, komt er een tweede ‘Conrad Culinair’. Aanmelden kan via [email protected].

Deelnemers kunnen hun bijdrage overmaken op IBAN-nummer NL51 RABO 0116 9042 16 op naam van Stichting Herinnering Kamp Conrad 1954-1966. Vermeld ‘Conrad Culinair Staphorst’ en het aantal personen. Het liefst vandaag nog aanmelden voor het eten volgende week. De eventuele tweede datum is nog niet bekend.

Lees ook: