`Half Staphorst` is deze week in Hardenberg te vinden

Half Staphorst is deze week in de Evenementenhal in Hardenberg te vinden. De Familiedagen vinden weer plaats. Gisteren was de opening en ook vandaag en morgen is het topdrukte. Het is vooral een evenement voor de gereformeerde gezindte.

Vandaag (donderdag) beginnen de Familiedagen om 14.00 uur en het gaat door tot 20.45  uur, morgen is het van 11.00 tot 17.30 uur. In totaal verwacht de organisatie 20.000 bezoekers tijdens deze twaalfde editie. Gezien het beroerde weer, kunnen het er nog meer worden.

Zussen en schoonzussen Grietje Veijer (54), Lijsje Veijer (66), Trijntje Vos (66), Aaltje Bisschop (61) en Hendrikje Bisschop (65) uit Staphorst kuieren rond. Allemaal dragen ze de klederdracht. “Normaal gesproken staren mensen ons aan en krijgen we soms opmerkingen. Hier kijken mensen ook wel naar ons, maar op een positieve manier. Dat is een verademing. De sfeer is anders.” Hun mannen zijn vandaag thuisgebleven. “Die houden niet van dat geslenter.”

Niet alleen bedrijven uit Staphorst, zoals Boer Staphorst, Dubbelgaaf, Timotheos, Stéphanos en Adullam zijn in de hallen te vinden, ook honderden Staphorsters maken er een dagje uit van in Hardenberg. De Familiedagen vinden beurtelings plaats in Hardenberg en Gorcum en je kunt het zo gek niet verzinnen of het is te koop, te zien of te doen en dat alles in drie enorme hallen met 130 standhouders. Ook kinderen kunnen de hele dag ravotten. Voor het geld hoef je het nauwelijks te laten. Een gezinskaart kost 30 euro, hoe groot je gezin ook is. Eten en drinken zitten er bij in, parkeren ook. Kom daar maar eens om bij menig attractiepark, dierentuin of andere beurs. Buiten is het geen weer, maar binnen kun je uren slenteren.

Het is een soort Huishoudbeurs, maar dan door voor christenen. je vindt er geen zaken die in de behoudende achterban moeilijk liggen. Geen popmuziek, geen stands met zweverige zaken, occulte boeken, zoals Harry Potter, geen waarzeggers, stenen met geneeskrachtige eigenschappen, stalletjes met boeddha’s, dat soort dingen kom je niet tegen. Al het andere wel. “Prima zo, er is al ellende genoeg in de wereld”, zegt Wessel Kranenborg (30) uit het Gelderse Aalten. Hij is vrijwillig aan het werk voor Stichting Uit het Woord, een uitgeverij van christelijke boeken en tijdschriften.

Deze editie heeft een thema: De Tweede Kamerverkiezingen. De partijen SGP, ChristenUnie en Jezus Leeft zijn aanwezig met stands en ze gaan elke dag met elkaar in debat. Het CDA was ook welkom, maar de partij liet verstek gaan. Is het niet een beetje preken voor eigen parochie, als SGP op de Familiedagen staan? “Nee, uiteraard moet je ook buiten je doelgroep campagne voeren, maar wij moeten ons ook hier laten zien”, zegt Lubbert Talen van de SGP. Een boer moet elk jaar zijn grond onderhouden. Zo is het ook in de politiek.”

“Dit is een dagje uit in een veilige omgeving. Je kunt je kinderen met een gerust hart hun gang laten gaan”, zegt een van de organisatoren, Arjan Klein (38) uit Elburg. Van hem kwam het idee om de Familiedagen te houden. De eerste editie was in 2009. “Dit is een verantwoorde combinatie van God en geld. Natuurlijk willen we omzet draaien, maar niet ten koste van alles.”

Lees ook: