Gastvrouwen: `We willen het echte verhaal vertellen`

Foto: Eelco Kuiken

Museum Staphorst heeft meer gastheren- en dames nodig. Vrijwilligsters Femmigje Talen-Veldman (75) en Lijsje Boldewijn (65): “We willen het echte verhaal vertellen. Er gaat veel lariekoek rond.”

Museum Staphorst draait sinds de verzelfstandiging die drie jaar geleden startte louter op vrijwilligers. Er zijn er ruim honderd en ze doen alles om het museum draaiende te houden. Onmisbaar zijn ze. Een werkgroep bestaat uit vijftien gastdames en – heren die vaak in duo’s het museum simpelweg draaiende houden. Mensen ontvangen, entreegelden innen, koffie schenken, rondleidingen geven, schoonmaken, kortom ze houden de boel aan het draaien. Om optimaal te kunnen werken, heeft het museum meer gastdames of – heren nodig. Een clubje van vijf erbij zou zeer welkom zijn, vooral ook om de huidige vrijwilligers wat te ontlasten.

Lijsje Boldewijn en Femmigje Talen-Veldman doen het werk al twee seizoenen. Een dag in de week zijn ze met veel plezier in touw in het museum. Allemaal voor nop. Zonder gastdames of -heren geen museum. Zo simpel is het. “Het is leuk om met allerlei mensen om te gaan, maar het belangrijkste vinden wij het om Staphorst goed op de kaart te zetten”, zeggen de dames. “Er gaan nogal wat onzinverhalen rond”, zegt Femmigje. “Vaak vragen mensen of wij ‘s nachts ook de klederdracht dragen. Wat een onzin allemaal.”

“Ik merk dat mensen het erg leuk en interessant vinden dat er een plek is in Nederland waar vrouwen nog echt de klederdracht dragen. Dit is niet voor bühne. Wij hebben het elke dag aan. Ik zou niet weten hoe het voelt om een spijkerbroek te dragen. Zoiets straks trek je toch niet aan! Wij als ervaringsdeskundigen kunnen de bezoekers veel over de klederdracht, maar ook over de cultuur en de gebruiken in Staphorst vertellen. Dat is belangrijk, dat is het echte verhaal”, zegt Lijsje Boldewijn. “Een dag in het museum is nooit saai. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het komt binnen de deuren. Wij leren daar ook veel van.”

Lees ook: