Bronzen halsring uit de vroege ijzertijd te bewonderen

Foto: Gemeente Staphorst

In 2013 is een bijzondere halsring gevonden aan de Postweg te Rouveen. Een afgietsel is te bewonderen in de hal van het gemeentehuis.

De Stichting Werkgroep Archeologie Regio Staphorst (SWARS) heeft deze bijzondere halsring in handen. Ze hebben een afgietsel van deze ring gemaakt en daarmee is een expositie ingericht.

Woensdag 16 december kwamen twee afgevaardigden van de SWARS, Fré Spijk en Erna Buitenhuis, de halsring aan de burgemeester laten zien en hebben ze over de achtergrond van het voorwerp verteld.

Bijzonder

De burgemeester nam gisteren als eerste een kijkje in de vitrines. Hij was ervan onder de indruk en vindt het bijzonder dat de bijzondere bronzen ring in het gemeentehuis tentoongesteld mag worden.

De puntgave vondst uit de prehistorie is zo bijzonder, omdat hij duidt op de aanwezigheid van mensen in het gebied, maar ook op een uitgestrekt netwerk van internationale contacten al in de vroege ijzertijd.

Offerobject

De halsring is doelbewust gemaakt als offerobject, omdat de stijfheid van het materiaal het niet toelaat om de halsring te dragen. De archeologische werkgroep keek hun ogen uit toen ze de versierde massief bronzen ring van circa één centimeter dikte zagen.

Opmerkelijk is dat de halsring geen gebruiks- of slijtagesporen vertoond. Het voorwerp komt uit het jaar 600 tot 450 voor Christus, ook wel de oudere Hünsruck-Eifel cultuur genoemd.

De ring is tot ongeveer maart in het gemeentehuis te bewonderen. Ook is er een filmpje te zien op de schermen in de wachtruimte waarop bezoekers kunnen zien hoe het afgietsel is gemaakt.

Lees ook: