Ruim tweehonderd huiseigenaren vragen wijziging aan

De gemeente Staphorst heeft van 9 november tot 30 november een proef uitgevoerd met het voormelden van de WOZ-waarde.

Voor deze proef werden 1500 eigenaren van een vrijstaande woning aangeschreven. In totaal hebben 1190 huiseigenaren de gegevens geraadpleegd, 206 hiervan hebben een wijziging doorgegeven. De eigenaren kregen inzage in de gegevens van de eigen woning met daarbij de voorlopige WOZ-waarde.

Om de definitieve WOZ-waarde zo goed mogelijk te kunnen bepalen, kon de woningeigenaar een vragenformulier op de website invullen. Deze informatie geeft de taxateur van de gemeente beter inzicht in de kenmerken, voorzieningen, staat van onderhoud en de kwaliteit van de woning.

Op dit moment zijn de taxateurs druk bezig om alle reacties te verwerken. De uitkomsten kunnen de deelnemers terugvinden op de beschikking die begin 2016 wordt verstuurd. Volgend jaar wil de gemeente Staphorst nog meer huiseigenaren de mogelijkheid geven gebruik te maken van het voormelden van de WOZ-waarde.

De WOZ-waarde is bepalend voor de hoogte van de onroerende zaakbelasting, de waterschapsheffingen, het eigenwoningforfait van de inkomstenbelasting en de erfbelasting. Ook is de WOZ-waarde van invloed op de hoogte van de huur. Door alle ontwikkelingen wordt de WOZ-waarde steeds belangrijker.

In de brief riep de gemeente de woningeigenaar op om de geschatte WOZ-waarde te beoordelen vóór 30 november, zodat begin 2016 de (eventueel bijgestelde) aanslag verstuurd kan worden.

Lees ook: