Ontwerpbestemmingsplan Staphorst & Rouveen ter inzage

Foto: Harm Brand

Burgemeester en wethouders van Staphorst maken, ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, bekend, dat met ingang van 4 november 2015 voor een ieder voor een periode van 6 weken het ontwerpbestemmingsplan ‘Staphorst Dorp – Rouveen’ ter inzage ligt.

Hoe is het plan in te zien?
Het ontwerp is digitaal te raadplegen via de website Ruimtelijke Plannen. Het papieren exemplaar van het bestemmingsplan ligt voor een ieder ter inzage tijdens de reguliere openingstijden van het gemeentehuis.

Waar gaat het bestemmingsplan over?
Het ontwerpbestemmingsplan betreft een integrale herziening van de planologische regelingen voor de bebouwde kom van voor de komgebieden van Rouveen en Staphorst, niet zijnde het beschermd dorpsgezicht. Als gevolg van landelijke wetgeving moeten alle plannen, die ouder zijn dan tien jaar worden geactualiseerd. Het bestemmingsplan heeft een beheersmatig karakter. Dat wil zeggen dat in dit bestemmingsplan geen nieuwe ontwikkelingen (bijvoorbeeld woningbouw) mogelijk wordt gemaakt. Het nieuwe bestemmingsplan gaat uit van het credo ‘ja mits’ en kijkt alvast vooruit naar de nieuwe omgevingswet. Het nieuwe bestemmingsplan is daarop gericht door de planregels – daar waar redelijkerwijs mogelijk – te vergemakkelijken en te versoepelen.

Opvallende verschillen met huidige regels zijn bijvoorbeeld dat:

  • onder de woonbestemming komt er meer ruimte om een ander type woning te bouwen (vrijstaand, half-vrijstaand, geschakeld dan wel rijtjes);
  • de gebruiksmogelijkheden worden verruimd zodat mantelzorg, inwoning en bed and breakfast bij recht zijn toegestaan;
  • ook de bouwmogelijkheden bij woonbestemmingen worden verruimd, zowel qua situering, hoogte als qua oppervlakte.

Voor vragen of om te zien wat deze regels inhouden voor u, wordt aangeraden om het inloopmoment te bezoeken. In een apart document dat mede met het bestemmingsplan ter inzage ligt, is beschreven wat de verschillen zijn tussen de oude en het nieuwe bestemmingsplan.

Meer vrijheid betekent meer verantwoordelijkheid
De ruimere regels geven meer vrijheid voor u maar ook meer verantwoordelijkheid om uw bouwplannen af te stemmen met en op de omgeving. Op de (hierna te noemen) inloopavonden kan van gedachten worden gewisseld, over burgerparticipatie en de veranderende rol van de gemeente.

Wanneer is er een inloop-moment?
Naast de terinzagelegging biedt de gemeente Staphorst inwoners en overige belanghebbenden de mogelijkheid om tijdens een inloopavond kennis te nemen van het bestemmingsplan. Gezien het bestemmingsplan de komgebieden van Staphorst en Rouveen bevat, zullen er 2 inloopmomenten zijn. De inloopmomenten vinden plaats op:

  • Maandag 9 november 2015 van 17.00 uur tot 20.00 uur, locatie: d’ Olde Baank, Oude Rijksweg 450 te Rouveen
  • Maandag 16 november 2015 van 17.00 uur tot 20.00 uur, locatie: Gemeentehuis, Binnenweg 26 te Staphorst

Tijdens dit inloopmoment zijn medewerkers van team Ontwikkeling aanwezig om aanwezig om een toelichting op het plan te geven en eventuele vragen te beantwoorden. Wilt u een reactie hierop geven? Gedurende de termijn van terinzagelegging kan een ieder een zienswijze naar voren brengen.

Hoe verloopt de procedure?
Alle zienswijzen worden verzameld in een rapport en waar mogelijk verwerkt in het bestemmingsplan. Na afhandeling hiervan, kan het bestemmingsplan definitief door de gemeenteraad worden vastgesteld.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen