Schoolkinderen doen het praktisch fietsverkeersexamen

Foto: Gemeente Staphorst

Wethouder Mussche gaf om 8.30 uur het startsein aan deelnemer 01: Levi Bloemert van de CNS bij de Sporthal in Staphorst voor het praktisch fietsverkeersexamen voor basisschoolkinderen van groep 7 in de gemeente Staphorst maandag 21 juni 2021. Het examen duurt van 8.30 uur tot ongeveer 15.00 uur.

Het fietsverkeersexamen maakt onderdeel uit van het landelijke fietsexamen. Het theoretische examen is al eerder gehouden op dinsdag 30 maart 2021. Dit examen is gemaakt door 245 kinderen. Nu is het tijd voor het praktische fietsexamen. Kinderen van groep 7 mogen hieraan deelnemen, mits hun fiets is goedgekeurd. Daarbij wordt vooral gelet op of de rem goed werkt, of de fietsbel duidelijk klinkt en of er een rode reflector achterop de fiets zit.

De kinderen leggen een route van ruim 5 kilometer af en passeren hierbij elf controleposten. Onderweg worden verschillende handelingen verricht. Wanneer een handeling niet goed verloopt zal ter plaatse het onderdeel overnieuw moeten worden gedaan. Zo probeert de organisatie te voorkomen dat iemand een herexamen moet doen. Vijftien vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland afdeling Staphorst zijn betrokken bij de organisatie en uitvoering.

Lees ook: Arman Awami eerste van de 238 bij praktisch fietsexamen