Column wethouder Alwin Mussche: `Spreken is goud!`

Foto: Gemeente Staphorst

De vakanties zijn inmiddels weer even voorbij. Na de zomerstop van deze column, pakken we vanaf deze week de draad weer op. Column van wethouder Alwin Mussche.

Het college en de gemeenteraad hebben weer de eerste vergaderingen gehad. In de afgelopen raadsvergadering hebben we onder meer gesproken over een rapport van onze Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) over het drugsgebruik in Staphorst. Er zijn veel jongeren en professionals die hieraan hebben meegewerkt. Fijn dat deze bereidheid er was.

Er is al veel geschreven over de resultaten van dit onderzoek, maar er is een citaat uit het rapport dat bij mij blijft hangen. “Als er zorgen of problemen zijn, wordt daar niet gemakkelijk over gesproken en niet snel hulp of ondersteuning gezocht.”

Dit is herkenbaar en horen we vaker. Het gaat hierbij niet alleen over het drugsgebruik. In gesprekken met onderwijs-, zorg- en welzijnsorganisaties hoor ik regelmatig dat het voor jong en oud lastig is om over persoonlijke zaken en gevoelens te spreken. We lossen de zaken graag zelf op en willen daar zo weinig mogelijk mensen mee belasten. Een mooie eigenschap, maar niet altijd het beste. Door niet open te spreken, worden zorgen en problemen vaak alleen maar groter. In dit geval geldt: spreken is goud.

Lees ook: Column wethouder Lucas Mulder: `Mensen bedankt`