Staatsbos gaat op slot voor parkeerders rond Pinksteren

Foto: Gemeente Staphorst

De gemeente Staphorst, Staatsbosbeheer en de Politie Staphorst roepen bezoekers van natuurgebied De Zwarte Dennen aankomend Pinksterweekeinde op om niet met de auto te komen. Net als op Hemelvaartsdag worden de parkeerplaatsen daar afgesloten. Dat geldt zowel voor zaterdag, eerste Pinksterdag als tweede Pinksterdag.

Om een veilige doorgang voor passanten en hulpdiensten te behouden, is parkeren in de berm langs de Vijverweg en de aanliggende zandpaden ook niet toegestaan. Fietsen en wandelen blijft mogelijk in het bosgebied, maar autoverkeer niet. De instanties willen De Zwarte Dennen niet volledig afsluiten, maar raden bezoekers met klem af om een hele dag of een dagdeel naar het gebied te gaan. Bij mooi weer wordt het al snel druk en ontstaan onveilige situaties, met name rond de zwemvijver. Wat ook meespeelt; Staatsbosbeheer kan vanwege de coronamaatregelen de toiletten bij de Zwarte Dennen nog niet openen.

Burgemeester Kok: “Het coronavirus is er nog steeds. Daarom moeten we ons – voor onze eigen veiligheid – aan de regels houden. Dat betekent drukte vermijden en 1,5 meter afstand naar elkaar houden. Ook na 1 juni. Ook in de buitenlucht. Wandelend of fietsend is dat prima te doen, maar ga geen dag aan de zwemvijver liggen. Afgelopen Hemelvaart zagen we dat op heel veel plaatsen op de dag zelf ingegrepen moest worden. Dat is zo jammer, zowel voor de bezoekers als voor de handhavers. Ik gun iedereen fijne vrije dagen zonder dat soort gedoe. Laten we er samen een fijn Pinksterweekeinde van maken.”

‘Om ongemak en onveilige situaties te voorkomen, wordt daarom het gebied bij mooi weer voor auto’s gesloten’, zo luidt de verklaring. Op andere plaatsen in de regio IJsselland gaan openbare toiletten bij dagrecreatie wel weer open. Veiligheidsregio-voorzitter Peter Snijders, burgemeester van Zwolle: “Om ook te voorkomen dat mensen hun behoefte doen in de bosjes’’. Wel worden deze toiletten extra schoongemaakt en worden de RIVM-richtlijnen in acht genomen. Bij Giethoorn worden juist extra toiletten bijgeplaatst. Bij drukke plekken komen matrixborden te staan. In het bos bij Punthorst dus geen sanitaire stop.

Lees ook: Zwarte Dennen gesloten voor auto`s en vijverzwemmers