Marianne Kragting algemeen directeur gemeente Staphorst

Foto: Gemeente Haaksbergen / RTV Oost

Marianne Kragting is met ingang van 16 maart 2020 de gemeentesecretaris / algemeen directeur van de gemeente Staphorst. Zij volgt Daan van der Spek op die vanaf september 2019 waarnemend gemeentesecretaris is. Het college stemde dinsdag 17 december 2019 al in met haar benoeming.

De 62-jarige Marianne is nu nog woonachtig in Ruurlo en verhuist in februari naar Apeldoorn. Sinds 2013 is zij gemeentesecretaris in de gemeente Haaksbergen. Daarvoor werkte zij voor de gemeenten Utrecht, Lochem, Zutphen en Zwolle waar zij als manager in het sociale domein werkzaam is geweest. Marianne is haar loopbaan in het onderwijs begonnen.

Als directeur is zij de schakel tussen de ambtelijke organisatie en het college. Daarnaast is zij de eerste adviseur van burgemeester en wethouders. Marianne benoemt dat de rol van verbinder op haar lijf is geschreven. Ze verheugt zich op de jaren om zich als gemeentesecretaris / algemeen directeur voor Staphorst in te mogen zetten. “Staphorst een mooie authentieke gemeente met perspectief”. Dat is waar zij voor gaat.

De Roskam, ‘onafhankelijk weekblad voor Twente’, schreef eerder al over deze overkomst: “In het kielzog van ex-waarnemend burgemeester Kok van Haaksbergen en naar verluidt op diens voorspraak verruilt ook gemeentesecretaris Kragting Haaksbergen voor Staphorst. Kok en Kragting waren daar een bestuurlijk span en trotseerden samen en somtijds dwarse gemeenteraad. Op het functioneren was vooral in de vorige raadsperiode veel kritiek. Ze zou als topambtenaar veel bestuurlijke invloed uitoefenen.

Kok werd waarnemend burgemeester in Haaksbergen nadat burgemeester Gerritsen vertrok naar aanleiding van het ‘monstertruckdrama’. Na de benoeming van de nieuwe burgemeester Welten zwaaide Kok af. Hij werd door toeval wethouder van Enschede (de beoogde kandidaat viel door een milieuvlekje te elfder ure af) en later eveneens door toeval (vanwege een cv-ongelukje van zijn voorganger) gedeputeerde in Overijssel. De geboren Enschedeër, van beroep vlaaienslijter, werd aldus beroepsbestuurder in de politieke sfeer, want was tussendoor burgemeester van Ommen.

Na de aanstelling van Kok als waarnemer in Staphorst voegt Kragting zich weer bij hem als gemeentesecretaris/algemeen directeur. Voor beiden zal het wellicht de laatste politiek-bestuurlijke klus zijn, want ze zijn begin-zestigers. Kragting begon haar loopbaan in het onderwijs, was daarna in diverse functies bij meerdere gemeenten werkzaam en had in Haaksbergen een stevige vinger in de pap, volgens sommigen iets te stevig”, zo is te lezen in het artikel.

Lees ook: Marianne Kragting nieuwe gemeentesecretaris Staphorst