Dorpsraad Punthorst voor bewoners postcodegebied 7715

Foto: Dorpsraad Punthorst (montage)

De gemeente Staphorst is weer een dorpsraad rijker. Na Wijkraad Staphorst-Noord, Dorpsraad Rouveen en Dorpsraad IJhorst/Lankhorst nu ook Dorpsraad Punthorst. Het doel is om de levendigheid, leefbaarheid en eigen identiteit van het dorp te bewaken en te bevorderen.

Het initiatief is ontstaan bij een aantal ambassadeurs uit Punthorst die actief waren bij het glasvezelproject “Kop van Overijssel”. De initiatiefnemers zijn Roelof Tuin (voorzitter), Henk Klooster (vice-voorzitter), Alie Nijboer (penningmeester, secretaris), Albert Hulst en Arie Meijer (bestuursleden).

De vijf initiatiefnemers merkten dat er behoefte is voor een platform dat de leefbaarheid van het dorp kan verbeteren. Na een aanloop van een jaar is Stichting Dorpsraad Punthorst opgericht op 17 januari 2020 bij Notariaat Ritsma. Ze zijn nog wel op zoek naar personen die open staan voor een functie binnen de dorpsraad.

Dorpsraad Punthorst is als stichting een zelfstandige organisatie. Ze is over haar functioneren geen verantwoording schuldig aan enige overheidsinstelling. De nieuwe dorpsraad wil ideeën verzamelen, samenwerken met andere verenigingen en groepen en een spreekbuis namens het dorp en haar inwoners zijn.

Een dorps- of wijkraad is een georganiseerd bewonersinitiatief voor de leefbaarheid van het dorp in brede zin. Ze komen op voor de algemene belangen van het dorp en inwoners en vertegenwoordigen het dorp in gesprekken met anderen, zoals het bedrijfsleven en andere instanties, zoals de gemeente.

De gemeente Staphorst maakt gebruik van de dorps- en wijkraden als aanspreekpunt voor diverse onderwerpen. Het is voor de gemeente één van de manieren om bewoners te betrekken bij voorbereiding en uitvoering van gemeentelijk beleid. College- en raadsleden zijn vaak te gast zodat het ook een politieke ingang is.

Lees ook: AED in Punthorst met bewonersbijeenkomst gevierd (foto’s)