Burgemeester Segers onthult bord `De Rieverst` in IJhorst

Foto: Gemeente Staphorst

Burgemeester Theo Segers heeft vrijdag 23 augustus 2019 in IJhorst het plaatsnaambord ‘De Rieverst’ onthuld. Dit deed hij samen met de leden van dorpsraad IJhorst-Lankhorst, tijdens het Rieversterfeest. Deze week zullen de borden geplaatst worden onder vijf plaatsnaamborden in het dorp. 120 IJhorsters genoten vrijdagmiddag van muziek en de onthulling van naambord.

Op 15 april 2019 kwam bij de gemeente een brief binnen van de Dorpsraad IJhorst-Lankhorst. IJhorst staat in de volksmond ook wel bekend als De Rieverst en deze naam wordt in het dorp zelf veel gebruikt. De dorpsraad wilde dat deze plaatsnaam geplaatst zou worden bij de borden met de officiële naam IJhorst. Omdat de gemeente graag initiatieven uit de samenleving en participatie met de samenleving ondersteunt, werd dit verzoek gehonoreerd.

De herkomst van de naam De Rieverst is niet helemaal duidelijk. Aangenomen wordt dat deze aanduiding een verwijzing is naar de rivier de Reest, maar hiervoor is geen duidelijke aanwijzing. De plaatsnaam IJhorst is een verbastering van Ywehorst, en Ywe de oude benaming voor taxus en een horst is een hooggelegen zandgrond in een moerassig gebied. Oorspronkelijk zal IJhorst dus wellicht een hooggelegen nederzetting zijn geweest met veel taxusbegroeiing. Wel helder is dat de aanduiding stamt uit het Nedersaksisch.

Burgemeester Theo Segers: “Wagens in optocht Rieversterfeest in IJhorst van hoog niveau”.

Lees ook: Column burgemeester Theo Segers: `Zo leep als `n vos`

Het Rieversterfeest is een leuk en gezellig dorpsfeest. Met vandaag een optocht van versierde wagens door de straten van IJhorst. Wat een werk is hieraan verzet!

Geplaatst door Alwin Mussche op Zaterdag 24 augustus 2019