Eerste kinderraad kiest voor restauratie belevingspad

Foto: Gemeente Staphorst

Op 6 juni 2019  kwamen vijf basisscholen uit de gemeente naar het gemeentehuis van Staphorst om te debatteren over het fractievoorstel dat zij met hun klas hadden bedacht. Hierbij werden zij ondersteund door verschillende fractiecoaches. Elke school leverde een fractie bestaande uit drie leerlingen.

Het voorstel van OBS de Berkenhorst, een uitkijktoren in De Zwarte Dennen werd verdedigd door Justin Kasper. Het voorstel van De Triangel: ‘aanpassen belevingspad’ door Dylan de Vries, voorstel ‘vergroten van het visplezier’ door Rachel Dunnink van de Ds. Harmen Doornveldschool. Marrick Spiker van de Dr. Maarten Lutherschool lanceerde ‘bubbelballen voor de gymzalen’.

Tot verrassing van de voorzitter, burgemeester Segers werd het voorstel van de Willem de Zwijgerschool; uitzetten van karpers in sloten en vijvers door drie sprekers bepleit; Steven Compagner, Jan Dunnink en Ewout Hakvoort. Tijdens de kindergemeenteraadsvergadering werd zoveel mogelijk een echte gemeenteraadsvergadering nagebootst. Dan is er één woordvoerder.

In het debat over de voorstellen voerden naast bovengenoemde woordvoerders de volgende kinderen het woord: Noa Groen (De Triangel), Marith Huls (Dr Maarten Lutherschool), Sofie Engels (De Triangel), Hugo van Leuveren (OBS de Berkenhorst), Jenita Timmerman (Dr Maarten Lutherschool), Ruben van der Sluis (Ds Harmen Doornveldschool) en Abdulhalim Ghazzal (OBS de Berkenhorst).

Wethouder Bert Krale reageerde vervolgens inhoudelijk op het debat. Na een schorsing (en pauze) ging men over tot besluitvorming. Het voorstel van De Triangel om het belevingspad in het bos aan te passen, kreeg hierbij uiteindelijk de meerderheid van de stemmen. Zij kregen van de gemeente een cheque van 750 euro overhandigd en hiermee kunnen zij hun voorstel uitvoeren.

Het initiatief voor de kindergemeenteraad komt vanuit de SGP-jongeren. Zij vervullen hierbij een neutrale ondersteunende rol. Het doel van de kindergemeenteraad is om kinderen als vroeg kennis te laten maken met politiek en besluitvorming. Volgende week, op donderdag 13 juni 2019, zullen vier andere basisscholen plaats nemen in de kindergemeenteraad.

Lees ook: Kindergemeenteraad besluit tot aanschaf waterloopballen (video)