Verkiezingen voor 26 zetels in Europarlement met 24 talen

Foto: Burgemeester Segers

Van de 12.181 kiesgerechtigden waren er op donderdag 23 mei 2019 om 21.00 uur 6.600 komen opdagen om hun stem uit te brengen voor de 26 ‘Nederlandse’ zetels van de 751 in het parlement van de Europese Unie. Burgemeester Segers om 12.00 uur: “Het loopt nog geen storm. Halen we opkomst van 55%?”.

De opkomst kwam met 54,18% iets hoger uit dan bij dezelfde verkiezingen in 2014 toen bleef de teller steken op 52,31%. Ook elders in het land was de opkomst hoger. Zie ook: opkomstpercentages per stembureau op drie tijden. De (voorlopige) uitslagen worden pas bekendgemaakt nadat de stembussen in alle lidstaten van Europa zijn gesloten. Dat is op zondagavond om 23.00 uur. Hier de uitslagen van de gemeente Staphorst.

Het europarlement  is de enige instelling van de Europese Unie die direct door de burgers wordt gekozen. Samen met de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie heeft het een wetgevende taak binnen de Europese Unie. De EU heeft 24 officiële talen: Bulgaars, Deens, Duits, Engels, Ests, Fins, Frans, Grieks, Hongaars, Iers, Italiaans, Kroatisch, Lets, Litouws, Maltees, Nederlands, Pools, Portugees, Roemeens, Sloveens, Slowaaks, Spaans, Tsjechisch en Zweeds.

Over het algemeen vertalen alle tolken en vertalers naar hun moedertaal. Met 24 officiële talen zijn er 552 mogelijke talencombinaties. Om dit probleem op te lossen, gebruikt het Parlement soms een systeem van “spiltalen”: een gesproken of geschreven tekst wordt dan eerst vertaald in een van de talen die het meest worden gebruikt (Engels, Frans of Duits), en van daaruit in de andere talen.

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zal er als zodanig niet toe leiden dat het Engels als officiële taal wordt afgeschaft. Dat zou pas mogelijk zijn als alle regeringen van de EU daar unaniem toe besluiten, maar dat is weinig waarschijnlijk omdat het Engels ook in Ierland en Malta een officiële taal is.

Lees ook: Lunch met CU-SGP kandidaat Ruissen bij familie Visscher