Eerste balievergunning EPOS binnen 24 uur een feit

Foto: Gemeente Staphorst

Vanmorgen op 30 april 2019 werd de allereerste EPOS-balievergunning uitgereikt. Op de foto van links naar rechts: Wethouder Lucas Mulder, Roelof Tuin, Jenko Huls, Sander Bulthuis (gemeente), Johan Hulzebos (gemeente), Jaap van den Berg (gemeente).

Hiermee bewijst de gemeente volgens haarzelf dat de nieuwe werkwijze EPOS (Efficiënte Procesinrichting Omgevingsrecht Staphorst) al binnen 4 maanden het beoogde effect sorteert. De nieuwe, efficiëntere aanvraagprocedure voor een omgevingsvergunning of voor bouwplannen die nog niet in het huidige bestemmingsplan passen, begint in ras tempo zijn vruchten af te werpen. “Het is fantastisch dat we nu dit niveau al bereikt hebben”, aldus een tevreden wethouder Mulder.

Betrokken bij ontwikkeling

Het is Mulder een genoegen deze eerste balievergunning uit te reiken aan Jenko Huls van Huls Architecten. Jenko verzorgde de vergunningsaanvraag voor Roelof Tuin. “Jenko is één van de mensen die zich kritisch en betrokken heeft getoond bij de ontwikkeling van EPOS. De input van deze groep mensen is van groot belang geweest voor EPOS. Dat Jenko een paar weken geleden nipt de eerste professional in de tweede categorie was en nu ook de eerste balievergunning ontvangt, maakt het toch wel bijzonder. Een compliment waard!”

Collectief van professionals

Sinds 1 januari 2019 hebben ruim 25 professionals zich bij de gemeente aangemeld voor het Collectief van Professionals Omgevingsrecht Staphorst (CPOS). En dat aantal groeit nog steeds, zegt wethouder Mulder. “Het loopt boven verwachting goed.” Door het sluiten van een overeenkomst, waarin de rechten en plichten ten aanzien van de aanvraagprocedure nauwkeurig zijn vastgelegd, wordt de professional verantwoordelijk voor het indienen van een correcte aanvraag. Omdat de professional het voorwerk doet, heeft de gemeente haar legestarief gehalveerd. “Eerlijk is eerlijk.”

Twee categorieën

EPOS maakt onderscheid tussen twee categorieën. De eerste categorie is de standaardcategorie; de gemeente toetst elke ingediende aanvraag op juistheid. De professional die achtereenvolgend drie correcte aanvragen heeft ingediend, stroomt door naar de tweede categorie; de gemeente toetst enkel nog achteraf één van de drie ingediende aanvragen. “De professional in deze categorie krijgt van ons het volledige vertrouwen dat zijn volgende aanvragen ook correct zijn. En dus kunnen wij zijn aanvraag binnen 24 uur honoreren.” Kijk voor meer informatie over EPOS op www.staphorst.nl/epos

Lees ook: Proef EPOS met meer verantwoordelijkheid en vertrouwen