Lange rijen auto`s op Bergerslag bij gratis compostactie

Het uitdelen van gratis compost door de medewerkers van de buitendienst van de gemeente Staphorst startte om 8:00 uur, en zou doorgaan tot uiterlijk 15:00 uur, of tot zo lang de voorraad zou strekken. Het veroorzaakte een verkeersopstopping op de Bergerslag, al snel stond het verkeer tot aan de rotonde stil. Later ging het beter.

De laadleider treed kordaat op: “Meneer, in de rij gaan staan!”, en even later: “Hier wordt niet geladen mevrouw! Nee, in de rij”, om er in het Nedersaksisch aan toe te voegen. “Aand’rs kriege wé trammelant mit de mèns’n.”. Een mevrouw op de fiets kreeg even later wel twee zakken op haar bagagedrager mee. Zíj waren met de auto. Aan de rand van het marktplein langs Binnenweg was één wachtrij van auto’s voor de inlaadplek. Het uitgeven liep gesmeerd. Sommige achterkleppen bleven even dicht doordat deze tijdens het rijden blijkbaar automatisch op slot zitten.

Op woensdagmorgen is het ook weekmarkt. Op de markt was het door de compostactie al vroeg druk. Een digitale reactie naar aanleiding van de eerste drukte: “Voortaan misschien andere plek uitzoeken om uit te delen, de verkeershinder was enorm en dus ook het openbaar vervoer had er flink last van!”. Een uur later was er een rij vanaf De Markt, ook op de Bergerslag vanaf de Hoogeweg stond toen een kleine wachtrij.

Ondertussen werden nieuwe pallets met een shovel vanaf de gemeentewerf aangevoerd. Op de achtergrond gaat ondertussen een bedrijfsauto van de buitendienst van de gemeente voorbij, met op de laadbak: “Staphorst rijdt op groengas”, een ander restproduct van gft-afval. Men moest zich op de locatie kunnen identificeren als inwoner van de gemeente. Naast twee zakken compost kregen de ophalers een foldertje en een zakje met tomatenzaadjes mee.

Al voor 11:30 uur was de voorraad op. Er waren 12 pallets met daarop 75 zakken met 30 liter compost beschikbaar geweest. In totaal zijn er dus zo’n 900 zakken uitgegeven. De zakken wegen naar schatting tegen de 15 kilo. Tegen een stapel pallets stond later een geel verkeersbord met zwarte letters: “wegens groot succes is alle compost helaas op, zaterdag 30 maart kunt u bij de Rova Zwolle 2 zakken compost ophalen”.

Op die datum is het voor de dertiende keer Landelijke Compostdag, Staphorst wijkt (zoals wel vaker) hiervan af. In de Gelderse gemeente Ede houden ze overigens zelfs een compostweek: “Komt u ook een gratis zak compost halen? Vergeet uw afvalpas niet. En misschien heeft u nog een zak textiel of een kapot elektrisch apparaat liggen. Als u die inlevert krijgt u een tweede zak compost gratis!”. In Staphorst zijn ooit ook ROVA-passen verstrekt.

De Vereniging Afvalbedrijven is initiatiefnemer van de jaarlijkse Compostdag. De leden hiervan zorgen in samenwerking met verschillende gemeenten voor een goed verloop van de dag. Met het gratis uitdelen van compost bedanken bedrijven en gemeenten de burgers voor hun inspanning om gft-afval gescheiden aan te leveren. Alleen goed gescheiden gft-afval kan worden gerecycled tot duurzame producten zoals groen gas en compost.

Gedurende deze dag kunnen geïnteresseerden woonachtig in één van de deelnemende gemeenten gratis compost afhalen. Hiervoor zijn per gemeente verschillende locaties aangewezen, zoals gemeentewerven, milieustraten en composteerbedrijven. De sector wil burgers stimuleren om dat op een zorgvuldige manier te blijven doen. Daarnaast willen zij op deze wijze mensen kennis laten maken met compost, een product dat zowel voor de bodem als voor het milieu van grote waarde is.

Lees ook: Woensdag compostdag; twee zakken gratis als dank