Wetswijziging huwelijk en partnerschap per 1 januari 2018

Foto: Gemeente Staphorst

Voor iedereen die een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaat na 1 januari 2018 zal dit niet meer automatisch in gemeenschap van goederen zijn, maar geldt de standaard beperkte gemeenschap van goederen.

Men kan ook na 1 januari 2018 nog steeds kiezen voor de algehele gemeenschap van goederen, maar daarvoor moet men dan eerst naar de notaris.

De belangrijkste veranderingen zijn dat het eigen vermogen dat vóór de trouwdatum is opgebouwd én erfenissen en schenkingen buiten de gemeenschap vallen. Hoe werkt deze wet en wat zijn de verschillen met de algehele gemeenschap van goederen en huwelijkse voorwaarden?

Algehele gemeenschap van goederen (tot 1-1-2018)

Wanneer stellen geen afspraken maken voor hun huwelijk of geregistreerd partnerschap geldt momenteel volgens de wet de algehele gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alle bezittingen en schulden die voor en tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn opgebouwd gezamenlijk eigendom zijn.

Dat geldt ook voor bijvoorbeeld een schenking of een erfenis of (uw aandeel in) het familiehuisje. Na een scheiding moeten de partners al het geld en bezittingen in principe in tweeën verdelen. Hetzelfde geldt voor de schulden. Ook als u niet weet dat uw partner schulden heeft gemaakt, moet u daar toch aan meebetalen.

Beperkte gemeenschap van goederen (vanaf 1-1-2018)

Voor stellen die trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan op of na 1 januari 2018 geldt automatisch de beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alleen vermogen dat tijdens het huwelijk of het geregistreerde partnerschap is opgebouwd van u samen is.

Bezittingen of schulden van voor het huwelijk vallen niet in de gezamenlijk boedel. Ook schenkingen, giften en erfenissen blijven persoonlijk bezit of ze nu voor of tijdens het huwelijk zijn ontvangen. Om te kunnen aantonen, bijvoorbeeld bij een echtscheiding of overlijden, dat bepaalde bezittingen uw persoonlijk eigendom zijn, is een goede administratie belangrijk.

Zonder bewijs van eigendom worden persoonlijke spullen toch tot het gemeenschappelijk vermogen gerekend. Voor schulden die ontstaan tijdens het huwelijk, ook als een van de partners hier niets van afweet, zijn volgens de nieuwe wet beide partners nog steeds aansprakelijk.

Huwelijkse voorwaarden en partnerschapsvoorwaarden

Wilt u tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap bezittingen of schulden apart houden? Dan gaat u naar de notaris voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Deze situatie verandert niet door de nieuwe wet.

Ongehuwd samenwonen

Voor stellen die ongehuwd samenwonen is de situatie ongewijzigd. De wet heeft voor samenwoners niets geregeld. Men kan wel een samenlevingsovereenkomst laten opstellen waarin u uw afspraken vastlegt.

Lees ook:

Reacties

article
24728
Wetswijziging huwelijk per 1 januari 2018
Voor iedereen die een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaat na 1 januari 2018 zal dit
https://staphorst.nieuws.nl/gemeente/24728/wetswijziging-huwelijk-en-partnerschap-per-1-januari-2018/
2018-01-09T09:06:16+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/315/2016/09/20222216/img_6307.jpg
trouwen
Gemeente