Nestkastjes voor mezen in strijd tegen eikenprocessierups

Foto: Gemeente Staphorst

Aan de J. J. Gorterlaan, Rijksparallelweg, Oude Achthoevenweg, Veldhuisweg en Reggersweg in de gemeente Staphorst zijn deze week vijftig nestkastjes opgehangen ter bestrijding van de eikenprocessierups.

De gemeente heeft de nestkastjes door Natuurbeschermingsvereniging ‘IJhorst-Staphorst e.o.’ laten maken. Wethouder Bert Krale: “Mooi om samen met de Natuurbeschermingsvereniging te werken aan de bestrijding van deze rups”. De nestkastjes, gemaakt van duurzaam platohout en voorzien van korfjes, zijn opgehangen op wegen waar eikenprocessierupsen voorkomen.

Het mooiste is natuurlijk als de eikenprocessierups wordt bestreden door natuurlijke vijanden. Eén van deze vijanden zijn mezen. Van pimpelmezen en koolmezen is bekend dat ze veelvuldig gebruik maken van nestkasten. Door het plaatsen hiervan wordt naar verwachting de populatie van de mezen én de druk op rupsen om opvreten te worden verhoogd.

In april komen de eieren van de eikenprocessievlinder uit. De rupsen hebben pijlvormige brandharen. Door deze brandharen kunnen bij mensen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

De gemeente Emmen heeft al eerder nestkastjes opgehangen voor vogels en geconstateerd dat er dankbaar gebruik van is gemaakt. Daarbij hebben zij ook vogels de eikenprocessierupsen zien opvreten.

Lees ook:

Reacties