Oranje en houtbewerking tentoongesteld in het museum

Foto: Museum Staphorst

Zaterdagmorgen werd de nieuwe expositie in het Museum Staphorst door burgemeester drs. T.C. Segers geopend. Hij had deze keer de eer een grote hoeveelheid linten door te knippen in de kleuren oranje en rood, wit en blauw.

Met het dragen van zijn ambtsketen legde de burgemeester de link met de hout- en metaalbewerking, één van de twee exposities die er vanaf nu te bezichtigen zijn. Bijzonder is de klok waarvan er maar drie stuks gemaakt zijn.

Hoewel er in het ambtsketen geen hout verwerkt is, zijn er wel twee handen te duiden in het metaal. Twee arbeidzame handen. Kenmerkend voor de boeren die destijds, naast het runnen van hun boerderij actief in de houtbewerking waren. Houthakkers, -vervoerders, -zagers, -draaiers….

Staphorst en Oranje; de expositie op de bovenverdieping. Met veel materiaal wat het museum in bruikleen ontving. Het mooie van een dorp, zoals Grietje Akkerman het verwoordde. Je begint aan iemand te vragen om materiaal. Vervolgens kent men elkaar en wordt er gemakkelijk meer verzameld.

Bij de burgemeester in de boekenkast is niet veel van te vinden over Staphorst en Oranje, wel Nederland en Oranje. Maar Staphorst is altijd dicht betrokken geweest bij de vieringen van het Koningshuis. Zou het komen, zoals de burgemeester de link legde, doordat in 1594 Maurits hierlangs getrokken zou zijn richting Steenwijk? En waarschijnlijk ook nog wat munten heeft laten vallen bij Rouveen?

De bovenverdieping van het Museum staat geheel in het teken van “Staphorst en Oranje”. De gemeente Staphorst heeft van oudsher een warme band met ons koningshuis. Dit komt tot uitdrukking in de activiteiten die op nationale feestdagen werden en worden georganiseerd. Maar ook in vele objecten, die zijn gemaakt en uitgedeeld ter gelegenheid van bijzondere gebeurtenissen rond de Koninklijke familie. De expositie laat dit goed zien. Ook herleven in deze expositie de bezoeken van leden van het Koninklijk Huis aan de gemeente Staphorst.

Op de deel, in het museum, is een nieuwe deelexpositie “Van traditioneel houtambacht naar modern houtbedrijf” ingericht. In deze expositie ziet u enkele houtambachten, die veel boeren vroeger parttime uitoefenden als aanvulling op hun inkomsten uit het boerenbedrijf. Vanuit deze traditionele ambachten zijn in Staphorst diverse grote moderne en innovatieve bedrijven ontstaan. Een interessante ontwikkeling.

Het museum is dit seizoen weer op de gebruikelijke tijden van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur geopend.

Lees ook:

Dossier:
article
21347
Oranje en houtbewerking tentoongesteld
Zaterdagmorgen werd de nieuwe expositie in het Museum Staphorst door burgemeester drs. T.C. Segers geopend. Hij
https://staphorst.nieuws.nl/gemeente/21347/oranje-en-houtbewerking-tentoongesteld-museum/
2017-04-03T18:56:11+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/315/2017/04/03185356/lint-doorknippen--e1491238549471.jpg
burgemeester, museum
Gemeente