Organisatie blaast Neejoarsborrel Rouveen af, geen subsidie

Foto: Comité Zonuendan

Dorpsvereniging Munnikenslag en comité Zonuendan houden dit jaar geen Neejoarsborrel in Rouveen. De gemeente Staphorst wil het feest niet subsidiëren en dus blazen de organisatoren alles af.

Twee keer eerder droeg de gemeente wel bij met een bedrag van 2.500 euro, twee keer daarvoor deden de organisaties het zelf, maar het bleek te duur om alles zelf te doen. Daarom keken beide initiatiefnemers vorig jaar en het jaar daarvoor naar de gemeente. Die streek twee keer over haar hart, maar nu dus niet meer.

Het gemeentelijk beleid schrijft namelijk voor dat Staphorst alleen de Stichting Oud & Nieuw Staphorst steunt met een bijdrage van maximaal 12.500 euro voor het houden van een gezellige en veilige jaarwisseling voor de hele gemeente. Daar hoort Rouveen ook bij. Dit geld gaat niet altijd op en de gemeente geeft dit in het kader van de openbare orde en veiligheid. Deze stichting doet het ook voor Rouveen. Er gaan ‘s avonds heel wat taxi’s en een touringcar naar Staphorst om de jeugd naar het feest te brengen. Dat gaat nu ook weer gebeuren. Stewards uit Staphorst rijden mee met deze bussen om een oogje in het zeil te houden. Overigens is dat feest dit jaar bij Kisteman en niet op evenemententerrein De Tippe. Dit omdat nieuwjaarsdag dit jaar op een zondag valt.

He gemeentelijk beleid schrijft voor dat de gemeente Stichting Oud & Nieuw Staphorst steunt in het kader van de openbare orde en veiligheid. Als Rouveen ook een feest wil organiseren moeten organisatoren aankloppen bij deze stichting, vindt burgemeester Theo Segers. Hij wil alles onder één paraplu. Dat is volgens hem ook de afspraak. Dat kan ook, want het bestuur van de Staphorster stichting wil best met de Rouveners in zee gaan.

Klariska Kuiers, voorzitter van Dorpsvereniging Munnikenslag, is teleurgesteld. Ze is samen met een vertegenwoordiger van Comité Zonuendan bij de burgemeester geweest om het voor haar teleurstellende nieuws aan te horen. ‘Zonder subsidie kunnen wij geen feest organiseren’, zegt ze. Ook in Rouveen hielden beide organisaties een feest met  ‘uutkiekers’ om de jeugd van de straat te houden. Dat gebeurt nu dus niet. Het zou de lustrumeditie worden. ‘Volgend jaar gaan we zeker om tafel met de Stichting Oud & Nieuw uit Staphorst om te kijken wat we kunnen gaan doen in Rouveen’, zegt ze.

In tegenstelling tot wat er in de volksmond vaak gezegd wordt, ontvangt de Stichting Oud & Nieuw geen bijdrage voor het organiseren van een feest, maar krijgt ze een bijdrage voor de benodigde middelen met als doel een rustige jaarwisseling te bewerkstelligen in de hele gemeente Staphorst. Daar vallen volgens burgemeester Theo Segers Rouveen en IJhorst ook onder. IJhorst houdt sinds jaar en dag een eigen feest. Dorpelingen betalen het ook zelf.

Aanstaande jaarwisseling is al weken onderwerp van overleg. Nieuwjaarsdag valt op een zondag en de Stichting Oud & Nieuw, in 1996 opgericht, heeft in de statuten staan dat er dan niks georganiseerd wordt. Overigens een wens van het toenmalige college van B en W. Burgemeester Segers trok vorige maand dit bezwaar in. Hij vindt dat er in het kader van de openbare orde en veiligheid een activiteit moet zijn voor de jeugd. Segers wil net als de Stichting Oud & Nieuw toewerken naar minder of geen subsidie. Afbouwen dus. Het is natuurlijk raar dat je als gemeenschap diep in de buidel moet tasten om jongeren in toom te houden.

Lees ook:

Dossier: