Staphorst laat rol oud-wethouder Jan Talen onderzoeken

Foto: Eelco Kuiken

Een onderzoeksbureau gaat in opdracht van de gemeente Staphorst de rol van oud-wethouder en nu raadslid Jan Talen onderzoeken in het dossier van Talen Recycling. Het gaat volgens een woordvoerder van de gemeente Staphorst om een verkennend onderzoek om te bekijken of een daadwerkelijk onderzoek naar de integriteit van de oud-wethouder in deze zaak zinvol is.

Het draait allemaal om recycleondernemer Albert Talen. Hij heeft al jaren ruzie met de gemeente over een grondruil. De gemeente wilde een paar jaar geleden de doodlopende Westerparallelweg op bedrijventerrein De Baarge doortrekken, maar om dat te doen had ze een perceel van Talen nodig. Er kwam een ruil. De gemeente kreeg het stuk grond voor de weg en Talen mocht een belendend perceel in gebruik nemen.

Begin 2014 was het klaar. De gemeente zou hem helpen zijn zware provinciale vergunning te krijgen voor zijn nieuwe perceel. Dat liep mis. Volgens Talen leverde Staphorst half werk. Hij kreeg geen provinciale vergunning en zat met een stuk grond waar hij niks mee kon, terwijl de nieuwe weg er al lag. Dat gemeente ziet dit overigens heel anders.

Omdat Talen het nieuwe perceel niet kon gebruiken, een deel van zijn bedrijf kwijt was voor de weg en hij nergens naartoe kon met zijn afval, gooide hij de Westerparallelweg vol met troep. Volgens de ondernemer verwees de provincie Overijssel hem naar de weg als plek voor zijn afval als hij daar aan de bel trok. De gemeente stelde zich op het standpunt dat het hier een openbare weg betrof.

Tijdens de rechtszaak die vorige week diende, kwam ook de naam van Jan Talen ter sprake. Hij was als wethouder in 2012 bij de ruil betrokken, maar ook als raadslid voor Liberaal Netwerk, de partij die hij na de verkiezingen van 2014 oprichtte, bemoeide hij zich met de zaak.

Zo was hij eind vorig jaar met recycleondernemer Albert Talen op het provinciehuis te vinden om gesprekken bij te wonen over deze zaak. “Als waarnemer”, zegt raadslid Jan Talen. Hij vindt het zijn taak om zich de materie goed eigen te maken. Het feit dat Jan Talen Albert Talen vergezelde naar het provinciehuis zorgde voor opschudding in de gemeenteraad.

De rechter raakte zelfs in verwarring. “Hebben we het over wethouder Jan Talen of oud-wethouder?” Jan Talen vindt het prima dat hij het onderwerp is van een onderzoek. “Er gaan geen beerputten open, want die zijn er niet.”

Lees ook: