Wolfgang Seifen uit Duitsland improviseert op Hinsz-orgel

Foto: Wolfgang Seifen

Op woensdag 31 juli 2019 zal Wolfgang Seifen, titularorganist van de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche in Berlijn een orgelconcert in de Bovenkerk verzorgen. Toegangsprijs is 10 euro per persoon, tot en met 12 jaar gratis toegang. Na afloop van elk concert is links onder het orgel koffie, thee of fris te verkrijgen voor 1,50 euro.

Hij zal deze avond improviseren over een Praeludium und Fuge. Drei Charakterstücke (Arabeske, Cantilene en Scherzando) en Tryptique Symphonique (Allegro, Adagio en Finale). Seifen staat bekend om zijn improviseren. In oktober 2000 werd hij gevraagd voor de positie van professor voor improvisatie en liturgisch orgelspel aan de Universiteit van de Kunsten in Berlijn. In 2004 werd hij benoemd tot organist van de Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche te Berlijn.

Wolfgang Seifen (1956) kreeg zijn vroege muzikale opleiding aan de muziekschool van de Regensburger Domspatzen en studeerde kerkmuziek van 1973 tot 1976 in Aken. Hij werd benoemd als organist van de Marienbasilika te Kevelaar en daar groeide zijn internationale reputatie als groot improvisator. Wolfgang Seifen gaf onderwijs in improvisatie en liturgisch orgelspel op het Staatsconservatorium in Stuttgart van 1989 tot 1992 en aan het Robert Schumann Conservatorium in Düsseldorf van 1992 tot 2000.

Wolfgang Seifen was prijswinnaar van verschillende improvisatiewedstrijden, waaronder Straatsburg (1990) en Neurenberg (1992). Naast zijn vele internationale optredens is hij medeoprichter van de Internationale Altenberger Orgelacademie en leraar improvisatie. Ook is hij als docent aan diverse andere internationale academies en cursussen verbonden. Talrijke opnamen en televisieoptredens door Wolfgang Seifen hebben zijn orgelkunst voor een groot publiek toegankelijk gemaakt. Hij publiceerde ook over de onderwerpen improvisatie en orgelbouw.

Lees ook: Jubilerende en buitenlandse organisten in de Bovenkerk