Wandeling zuidflank Operatie Amherst in staatsbos met gids

Foto: Westhoff Boeken

Op zaterdag 17 juli 2020 om 14.00 uur start onder leiding van een gids een wandeling naar aanleiding van het boek ‘De laatste sprong. De zuidflank van Operatie Amherst op de grens van Overijssel en Drenthe’. Vertrek- en eindpunt zijn naast de voormalige boswachterswoning Vijverweg 4 te Punthorst. De tocht duurt ongeveer 1,5 uur.

Reserveren bij G.J. Westhoff via 038-3857966 of via het contactformulier op de site westhoffboeken. Deelname kost 5 euro per persoon. Op de zandweg naast het voormalige boswachtershuis (Vijverweg 4, Punthorst) is parkeergelegenheid. Bij onvoldoende ruimte is uit te wijken naar parkeerplaatsen rond de oude werkschuur aan de Vijverweg 5. Tijdens de wandeling gelden de algemene richtlijnen van het RIVM. Er is plaats voor maximaal 30 personen.

“Altijd al eens willen weten hoe het precies zat met de Franse para’s op 7 en 8 april 1945 rond Den Hulst, Staphorst en Balkbrug?”. Tijdens de wandeling door de ‘historische brandgang’ in Boswachterij Staphorst krijgt u het verhaal over de 60 Franse para’s van stick 14, 15, 16 en het ver afgedwaalde stick 4 bij Dedemsvaart. Uiteraard wordt een kijkje genomen bij de toenmalige boswachterswoning (de eerste verzamellocatie) en de werkschuur van Staatsbos die de nacht als Centrale Post heeft gefungeerd. Daar bij de werkschuur was tevens het eerste voorlopige graf van Yves Loichot (SAS) en Kees de Roos (verzet).

De wandeling voert door de brandgang die die nacht werd gebruikt. U hoort onderweg naar het bivak van het verzet onder andere over de fatale eerste ontmoeting tussen de Franse parachutisten en de daar aanwezige verzetsmannen, de wederwaardigheden op de droppingslocaties in Den Hulst en rond Kanlaan 56, het drama aan de Dekkersweg, de aanval op de Lichtmis, de overnachting aan de Kievitshaar en het uiteindelijke doel: de brug over de Dedemsvaart bij Balkbrug. Gekeken wordt naar de achtergrond en het karakter van deze militaire operatie en in welke mate deze mannen hun gestelde doelen hebben bereikt.

Operatie Amherst was een luchtlandingsoperatie van ruim 700 SAS-soldaten verdeeld over 47 sticks uitgevoerd in de nacht van 7 op 8 april 1945 boven Groningen en Drenthe met de zuidflank bij Den Hulst, Staphorst, Balkbrug en Dedemsvaart.

Lees ook: Vlak voor de bevrijding vallen er in Punthorst tien doden