Vincent de Vries speelt derde keer dit jaar in Bovenkerk

Foto: Vincent de Vries

Op woensdag 14 augustus 2019 om 20.00 uur zal de bekende Scheveningse organist Vincent de Vries het orgelconcert verzorgen. Toegangsprijs is 10 euro per persoon, tot en met 12 jaar gratis toegang. Na afloop van het concert is links onder het orgel koffie, thee of fris te verkrijgen voor 1,50 euro.

Vincent de Vries woont en werkt aan de Yonsei University in Seoel (Zuid-Korea). Hij komt geregeld naar Nederland om orgelconcerten te verzorgen. Deze avond zal hij onder andere werken spelen van J.S. Bach, B. Galuppi en Rheinberger. Met Psalm 48 van Klaas Jan Mulder zal Vincent beginnen. De Vries eindigt het orgelconcert met het bekende werk ‘Jezus neemt de zondaars aan’ van Feike Asma. Vincent de Vries is dit jaar 35 jaar organist.

Vincent de Vries is in 1969 te Scheveningen geboren. Hij kreeg op 4- jarige leeftijd van zijn moeder de eerste pianolessen. Toen hij 10 jaar was, deed hij toelatingsexamen aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Een jaar later kreeg hij een studiebeurs waardoor hij bij de Franse pianiste Janine Dacosta les kon nemen. Op 12-jarige leeftijd nam de pianist Theo Bruins hem onder zijn hoede. Naast hoofdvak piano studeerde Vincent ook hoofdvak orgel bij Wim van Beek en Bert Matter.

Na zijn diploma “Uitvoerend Musicus” in 1993 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag stelde Jerome Rose hem in staat om met een studiebeurs aan de Bowling Green University (Ohio, U.S.A.) te studeren voor de titel “Master of Music”. Daarna studeerde hij nog twee jaar aan de Indiana University Bloomington voor het “performance certificate”. Na het behalen van de Doctorstitel in 2004 aan de University of Texas at Austin werd Vincent Assistant Professor en Director of Collaborative Piane aan de Baylor University te Waco (Texas).

Sinds september 2010 is Vincent benoemd tot “Professor of Piano and Collaborative Piano” aan de Yonsei University in Seoul, een van de meest vooraanstaande universiteiten in Zuid-Korea. Tevens geeft hij recitals en masterclasses aan universiteiten in Amerika en Azië. Vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelmuziek werd Vincent in 2003 door de Société Académique “Arts-Sciences-Lettres” te Parijs onderscheiden met de zilveren medaille.

Op 15-jarige leeftijd debuteerde hij als concertorganist. Toen maakte hij 2 LP’s (langspeelplaten) in de Evangelisch-Lutherse Kerk en de Grote Kerk te Den Haag, later gevolgd door 8 CD’s: Oude Kerk, Amsterdam (2), Domkerk Utrecht (2), Grote Kerk, Maassluis, St. Martin, Dudelange (Lux.), St. Gudula, Rhede (D) en St. Aposteln, Keulen. Verder maakte Vincent 5 CD’s bij MSR Classics (piano/harpsichord). In 2016 is er een cd opgenomen in de Bovenkerk van Kampen.

In mei 2018 zijn twee nieuwe cd’s Vincent de Vries verschenen. Deze twee cd’s zijn opgenomen in de St. Joriskerk van Amersfoort. In 2019 zal de cd “Vincent de Vries, 35 jaar organist” verschijnen. Op deze cd staan nostalgische opnames vanuit de Grote Kerk en Evangelisch Lutherse Kerk Den Haag. Meer informatie: www.orgelconcertenvincentdevries.nl.

Lees ook: Jubilerende en buitenlandse organisten in de Bovenkerk