Wandel `Tocht van vrees en hoop` vanaf Kamp Amersfoort

Foto: Wikimedia - Gerardus

Op vrijdag 11 oktober 2019 om 18.00 uur precies start de speciale herdenkingswandeltocht bij Kamp Amersfoort aan de Loes van Overeemlaan 19 in Leusden. Deelnemers moeten zich aanmelden in verband met het vervoer terug naar de start. Wie met de bus mee terug wil vanaf het station, moet zich aanmelden via de website.

Sinds 2017 organiseert Kamp Amersfoort op 11 oktober jaarlijks de ‘Tocht van Vrees en Hoop’. Deelnemers daaraan lopen zoveel mogelijk dezelfde route als de gevangenen in 1944: van het kamp naar het station. Dit ter nagedachtenis aan de vele duizenden gevangenen die deze route toen liepen. De route is ongeveer 4 km lang en de wandeling duurt ongeveer 90 minuten. Bij het station worden (brandende) kaarsjes uitgedeeld, die aan het einde van de wandeling op het stationsplein geplaatst kunnen worden.

In de jaren 1941 – 1945 hebben er meer dan 40.000 gevangenen in Kamp Amersfoort gezeten. Dit waren verzetsmensen, Joden, zwarthandelaren, communisten, Jehova’s getuigen, maar ook criminelen. Veel van deze mensen hebben verhalen, voorwerpen en tekeningen nagelaten. In het Nationaal Monument Kamp Amersfoort is hier een groot aantal van te zien. Voorafgaand aan de tocht kan men het kamp bezoeken. In 1944 werden twintig Staphorsters afgevoerd naar kamp Amersfoort en enkele dagen later op transport gesteld naar het concentratiekamp Neuengamme.

Lees ook: Staphorsters herdenken slachtoffers razzia in Neuengamme