Orgelconcert Evert van de Veen, dirigent Cantilena-koor

Foto: Evert van de Veen

Op zaterdag 2 oktober 2021 om 20.00 uur zal Evert van de Veen, dirigent van Het Reformatorisch gemengd koor Cantilena uit Staphorst, een bijzonder orgelconcert geven in de Bovenkerk te Kampen. De entree bedraagt 10 euro in de voorverkoop en 12,50 euro aan de kerk. Kinderen van 12 tot en met 17 jaar betalen 2,50 euro, kinderen tot en met 11 jaar kunnen gratis naar binnen.

  • Plaatsen reserveren in de voorverkoop: [email protected] of 06-27441103 (o.v.v. naam, leeftijd en telefoonnummer).

Evert van de Veen begint het concert met het bekende Halleluja uit de “Messiah” en besluit het concert met een eigen bewerking over het lied “U zij de glorie”, waarvan de melodie gecomponeerd is door Georg Friedrich Händel. Het concert-thema is “Rondom Georg Friedrich Händel”. Hij zal werken spelen van Händel en van componisten die zich lieten inspireren door deze componist zoals: Guilmant, Karg-Elert, Boelee en Wohlstenholme. Ook eigen variaties over het lied “Ruis o Godsstroom der genade” in de stijl van Händel. Deze staat ook op zijn nieuwste CD: “Eigen bewerkingen met een knipoog naar…”.

De verrichtingen van organist en registranten zijn via een beamer te volgen in de kerk. Evert van de Veen werd geboren op 28 december 1963 in Voorthuizen. In het begin van de 70-er jaren werd het orgel van de plaatselijke gereformeerde kerk opgeknapt en uitgebreid. Een belangrijke wijziging daarbij was het verplaatsen van de speeltafel van de zijkant van het orgel naar de begane grond. Zo kon men de verrichtingen van de organist ook visueel waarnemen. Dat maakte grote indruk op de jonge Evert. Zo is bij hem dus eigenlijk de liefde voor het orgel ontstaan.

Evert volgde orgellessen onder andere bij de bekende organist John Propitius, die hem voorbereidde op een orgelstudie aan het Utrechts Conservatorium. Intussen werd hij zelf ook tot organist benoemd in Voorthuizen. Aan het conservatorium heeft hij zich bekwaamd in alle aspecten van het orgelspel. Alle stijlen werden bestudeerd: van Sweelinck tot Messiaen. Er zijn inmiddels een 16-tal solo-orgel CD’s verschenen waarop hij te beluisteren is op een aantal van de meest fraaie orgels van Nederland, Duitsland en België.

Naast het geven en meewerken aan concerten geeft hij vele verschillende bundels met bladmuziek uit. De organist is als dirigent verbonden aan vijf koren.

Lees ook: Evert van de Veen presenteert nieuwe CD tijdens concert