Minne Veldman speelt 6e orgelconcert in Bovenkerk Kampen

Foto: Minne Veldman

Woensdag 7 augustus 2019 om 20.00 uur zal Minne Veldman het 6e orgelconcert in de woensdagavond-orgelserie verzorgen. Toegangsprijs is 10 euro per persoon, tot en met 12 jaar gratis toegang. Na afloop van elk concert is links onder het orgel koffie, thee of fris te verkrijgen voor 1,50 euro.

Minne Veldman is dit jaar 25 jaar organist. Dit jaar heeft hij een heuse jubileumtour langs allerlei grote orgels in zowel binnenland en buitenland. Afgelopen juni heeft hij orgelconcerten gegeven in Parijs. Hij zal woensdag in de Bovenkerk een feestelijk programma laten horen. Hij begint met Psalm 111 van Willem Hendrik Zwart. Verder zal hij werken spelen van onder andere Alexandre Guilmant, Jules Grison en Louis James Alfred Lefébure-Wély.

Minne Veldman (1980) ontving zijn muzikale opleiding aan het conservatorium in Zwolle. Met zo’n 50 orgelconcerten per jaar door heel Nederland is hij een veelgevraagd concertorganist. Van zijn orgelspel verschenen 10 solo-CD’s, opgenomen op orgels in Harlingen, Bolsward, Kampen, Hasselt, Amersfoort, Den Haag, Vollenhove, Utrecht en Haarlem. Daarnaast verschenen cd’s met samenzang onder leiding van Minne Veldman vanuit Kampen en Hasselt.

 

Als kerkorganist is hij actief sinds 1994, eerst in de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) te Hasselt en sinds 1998 in de Rehobothkerk te Urk. Daarnaast geeft hij orgelles en is hij als dirigent werkzaam bij twee mannenkoren, twee gemengde koren en een kinderkoor. Hij schrijft veel orgelmuziek en koormuziek. Van zijn hand verscheen voor orgel onder meer een serie ‘Koraalbewerkingen’ (24 delen) en een serie ‘Eenvoudige Psalmbewerkingen’ (3 delen). Op het internet staan honderden video’s van zijn orgelspel.

Om zijn enthousiasme voor het orgel en de orgelmuziek uit te dragen en te delen met jong en oud, organiseert Minne Veldman verschillende evenementen. Zo is hij de drijvende kracht achter het Orgelfeest (www.orgelfeest.nl), de YouTube-Orgeldag (www.youtube-orgeldag.nl), Orgelzomer Urk (serie woensdagmiddagconcerten in de Bethelkerk) en de Zomerserie Orgelconcerten Vollenhove. Ook trad hij op als organist en dirigent in het TV-programma Nederland Zingt van de Evangelische Omroep.

In 2019 viert Minne Veldman zijn 25-jarig jubileum als organist met een jubileumtour langs de mooiste en grootste Nederlandse orgels (onder andere de Martinikerk te Groningen en de Grote of Sint Laurenskerk te Rotterdam), een orgeltournee door Zuid-Afrika (van 25 april tot 7 mei) en een orgeltrip naar Parijs op 14 en 15 juni. Het officiële jubileumconcert vindt D.V. plaats op zaterdag 19 oktober 2019 in de Bovenkerk te Kampen. De website www.orgelconcertenminneveldman.nl is helemaal ingericht voor de 8-delige jubileumtour door Nederland.

Lees ook: Jubilerende en buitenlandse organisten in de Bovenkerk