Kamper organist Gerwin van der Plaats speelt in Bovenkerk

Foto: Gerwin van der Plaats

Op woensdag 24 juli 2019 vanaf 20.00 uur speelt de bekende Kamper organist Gerwin van de Plaats in de Bovenkerk het 4e orgelconcert in de woensdagavond-orgelserie. Toegangsprijs is 10 euro per persoon, tot en met 12 jaar gratis toegang. Na afloop van elk concert is links onder het orgel koffie, thee of fris te verkrijgen voor 1,50 euro.

Gerwin van der Plaats is dirigent van het Kamper Mannenkoor Door Eéndracht Verbonden. Verder begeleidt hij geregeld koren op het Hinsz-orgel. Hij kent het orgel goed. Gerwin speelt op deze avond werken van Bach, Archer en Franck. Sonate 3 van Alexandre Guilmant wordt ook ten gehore gebracht. Van der Plaats zal afsluiten met Thema con Variazioni ‘Merck toch hoe sterck’ van Cor Kee.

Gerwin van der Plaats (Utrecht 1977) kwam al vroeg bij de regelmatige kerkgang onder de indruk van het meest veelzijdige instrument: het kerkorgel. Zijn vader herkende mogelijkheden en bracht hem op zeer jeugdige leeftijd de basisbeginselen van het notenschrift bij. Al op 9-jarige leeftijd begeleidde Gerwin de kerkdiensten van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) te Nieuwegein.

Zijn talenten werden verder ontwikkeld bij Jaap Zwart Sr. en Herman van Vliet. Later kreeg hij les van Harry Hamer en Geert Bierling, volgde een muziektheorieopleiding, koordirectielessen en pianolessen. Aan het Fontys Conservatorium te Tilburg waren zijn docenten Geert Bierling met het hoofdvak orgel en Henco de Berg voor improvisatie. Gerwin van der Plaats is nu als vaste organist verbonden aan twee kerkelijke gemeenten te IJsselmuiden en Nunspeet.

Hij is als dirigent verbonden aan een 5-tal koren en -als opvolger van de door hem zeer bewonderde Klaas Jan Mulder-van het Christelijk Kamper Mannenkoor Door Eendracht Verbonden. Daarnaast is hij vaste begeleider van enkele koren en bij “Zingend naar de Zondag” te Stadskanaal. Concertreizen werden gemaakt naar België, Duitsland, Groot Brittannië, Frankrijk, Hongarije, Israël, Oostenrijk, Roemenië en Polen. Gerwin was verschillende malen te beluisteren op de radio en werkte ook mee aan diverse TV- en cd-opnamen. Zie ook: www.gerwinvanderplaats.nl

Lees ook: Jubilerende en buitenlandse organisten in de Bovenkerk