`Gebroken vleugels`, sporen van de luchtoorlog 1940-1945

Foto: Gebroken Vleugels

Op maandagavond 11 maart, de bijeenkomst start om 19.30 uur wordt een lezing verzorgd door Jan Mennink uit Hoogeveen in Museum Staphorst. Hij gaat vertellen over het onderzoek dat hij deed naar 123 neergekomen geallieerde jachtvliegtuigen en bommenwerpers in Zuidwest Drenthe en Noordwest Overijssel tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De lezing zal zich hoofdzakelijk toespitsen op de 4 RAF, 4 USAAF en 2 Luftwaffe toestellen die binnen de gemeente Staphorst neerkwamen. Wilt u er verzekerd van zijn dat er deze avond een zitplaats voor u is, dan kunt u zich van tevoren aanmelden, bij Jan Talen via 0522-462625, 06-54935168 of [email protected]. De entree is 6 euro, inclusief koffie/thee.

Jan Mennink was in de jaren ’68-’76 luchtmacht vlieger en kwam tijdens die periode voor het eerst in contact met enkele Amerikaanse oud-vliegers die naar de plaats moesten worden gebracht waar ze in de oorlog waren neergekomen. Door die contacten raakte hij geïnteresseerd in de neergekomen toestellen en ging zich erin verdiepen. Veel informatie kon hij via onderzoek, in Amerikaanse, Britse en Nederlandse archieven, verzamelen of kreeg hij ter beschikking van defensie en particulieren.

Via organisaties van oud-luchtmacht personeel kwam hij in contact met een aantal overlevenden uit de Verenigde Staten, Groot Brittannië, Australië, Canada en Nieuw Zeeland die hun verhaal met hem deelden. Met deze informatie gaat hij een overzicht geven van de missies van de vliegeniers en de lotgevallen van de bemanning. Tijdens de lezing zal hij ook ingaan op de betekenis van het bij Zuidwolde gelegen, radarstation Marder en de pilotenhulp aan de geallieerde vliegers.

Lees ook: Henk Smit realiseert op eigen kosten gedenksteen vliegeniers

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen