Franse organist Olivier Penin start orgelserie Kampen

Foto: Olivier Penin

Olivier Penin, organiste titulaire van de Basiliek Sainte-Clothilde in Parijs zal de woensdagavond 3 juli 2019 om 20.00 uur de orgelserie openen. Toegangsprijs is 10 euro per persoon, tot en met 12 jaar gratis toegang. Na afloop van elk concert is links onder het orgel koffie, thee of fris te verkrijgen voor 1,50 euro.

Olivier Penin (1981) begon piano te spelen op de leeftijd van vijf en trad op de leeftijd van 6 jaar toe tot de maitrîse van Caen. Zijn orgelopleiding kreeg hij van David Noël-Hudson. In 2004 werd hij na een competitie benoemd tot co-titulaire van het beroemde orgel van de Parijse basiliek Sainte Clotilde, waar zijn voorgangers o.a. César Fanck, Charles Tournemire en Jean Langlais waren. Na het overlijden van Jacques Taddei in 2012 werd hij de enige titularis en daarmee verantwoordelijk voor de kerkmuziek en concerten in deze basiliek. In deze hoedanigheid initeerde hij een nieuwe concertreeks op de tweede zaterdag van de maand en een jaarlijkse Masterclass die studenten van over de hele wereld samenbrengt.

Hij zal in Kampen onder andere werken spelen van Bach, Mendelssohn-Bartholdi en Boëly. Penin zal het concert afsluiten met Sinfonia Cantate BWV 29, een transcriptie voor orgel bewerkt door Marcel Dupré. Een virtuoos stuk wat op het Hinsz-orgel geweldig zal klinken. In 2013 nam hij zijn eerste CD op met het label Festivo: “Hommage aan de meesters van Ste. Clotilde” en in 2016 volgde het album “Hommage aan Franck”. Beiden werden bijzonder goed ontvangen door publiek en pers. Daarnaast publiceerde hij vele video’s, enerzijds van zijn improvisaties tijdens de missen in de basiliek, anderzijds van beroemde orgelwerken. Zijn laatste video met de Ciaconna van Bach behaalde in minder dan zes maanden meer dan 200.000 views.

Als concertorganist profileert hij zich als musicus met een breed en gevarieerd repertoire met zowel barokke, romantische als hedendaagse werken. Hij gaf concerten in vele landen, waaronder, naast Frankrijk, Nederland, Duitsland, Slovenië, Kroatië, België, Polen, Oostenrijk, Denemarken, Rusland, Mexico en Japan en trad op met diverse Franse en buitenlandse orkesten. Hij werkt ook graag samen met koren. Zo creëerde hij met Marc Korovitch het Ensemble Basilica, een professioneel ensemble gespecialiseerd in muziek voor koor en orgel en concerteerde hij met beroemde vocale ensembles zoals het ensemble Aedes, de Maîtrise de Paris, het Jeune choeur de Paris en de Academy of vocal arts uit Den Haag. Hij is regelmatig lid van jury’s van internationale competities en wordt regelmatig uitgenodigd om masterclasses te geven (Polen, Engeland, Kroatië…). Meer over hem op zijn website: www.olivierpenin.eu.

Lees ook: Jubilerende en buitenlandse organisten in de Bovenkerk