Expositie `In de geest van de Reest` in Reestoord te Meppel

Foto: Pieter van Aurich (1922-2016)

De expositie In de geest van de Reest is van 2 december 2017 tot en met 31 maart 2018 te zien in Zorgcentrum Reestoord, Zuiderlaan 134, Meppel, dagelijks tussen 10.00 en 15.30 uur. De expositie is niet alleen bedoeld voor bewoners en medewerkers van Reestoord, het is voor alle geïnteresseerden gratis toegankelijk.

De expositie biedt een impressie van het vrije werk van kunstenaar Pieter van Aurich (1922-2016), die zijn hele leven schilderijen, tekeningen, aquarellen, etsen en cartoons maakte. Zestien werken van Van Aurich zijn opgenomen in deze bescheiden en sfeervolle expositie.

De Reest

In 2008 vestigde Van Aurich zich samen met zijn echtgenote Carina Minke in Meppel, aan de Reestlaan, dicht bij de Reest. In 2015 overleed zijn echtgenote en in 2016 verhuisde Van Aurich naar Zorgcentrum Reestoord. Zijn appartement keek wederom uit op de Reest. Slechts enkele dagen voor zijn overlijden (94 jaar), op 19 november 2016, maakte hij zijn laatste tekening, in houtskool. Het biedt een blik op de langs stromende Reest. Ook dit afscheidswerk is in de expositie te zien.

Wie goed kijkt ziet dat de kunstenaar niet letterlijk verbeeldt wat in zijn blikveld komt, maar er vaak een artistieke draai aan geeft. Sommige werken in deze expositie zijn fantasiebeelden, geinspireerd op de Reest. Wie gewend is om in en rond Meppel langs de Reest te dwalen, zal wellicht beelden uit de expositie herkennen.

Loopbaan

Van Aurich, geboren en getogen in Amsterdam, heeft zijn hele leven potlood en penseel gebezigd. Als schooljongetje mocht hij al de klassen rond met een tekening op een leitje, omdat zijn natuurlijke aanleg zich toen al openbaarde. Van Aurich werkte het grootste deel van zijn actieve loopbaan als grafisch ontwerper. Daaraan voorafgaand schilderde hij in een Amsterdams atelier wekelijks meer dan mansgrote geveldoeken voor bioscoopbedrijf Tuschinski. Merylin Monroe, Humphrey Bogard en vele andere internationale sterren van het doek sierden het straatbeeld in het centrum van de hoofdstad.

Als graficus werkte hij onder meer voor het gerenomeerde ontwerpbureau van Ad Werner in Amsterdam. Met schildervereniging De Brug in Amsterdam had Van Aurich twee jaar achtereen een tentoonstelling in het Stedelijk Museum in de hoofdstad. In 2011 richtte het Drukkerijmuseum in Meppel een expositie in van het grafische werk van Pieter van Aurich.

Lees ook:

Cookieinstellingen