Busreis naar voormalig concentratiekamp Neuengamme

Foto: Wikimedia - Dimazolam

Op vrijdag 30 augustus 2019 vertrekt er om 5:00 uur ’s morgens een bus vanaf het marktplein in Staphorst naar de voormalige concentratiekampen Neuengamme en Sandbostel in Duitsland.

In de nacht van 30 op 31 augustus 1944 werden twintig inwoners van Staphorst gearresteerd door de bezetter, als vergelding voor een aanslag op de commandant van een nabijgelegen kamp. De Staphorsters werden afgevoerd naar kamp Amersfoort en enkele dagen later op transport gesteld naar het concentratiekamp Neuengamme. Geen van hen overleefde de verschrikkingen, maar daar stierven zij allen, soms al na enkele weken, soms na maanden. Lees meer…

Neuengamme was een Duits concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het kamp ligt zo’n achttien kilometer ten zuidoosten van Hamburg bij het dorp Neuengamme. Dit kamp bestond van 1938 tot 1945 en was het grootste concentratiekamp in het noordwesten van Duitsland. De reden voor de oprichting van het kamp was de productie van bakstenen voor de door de Nazi’s geplande grote bouwwerken in Hamburg. Afstand Staphorst-Neuengamme over via de A37 is 335 kilometer.

Sandbostel is een plaats in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Daar was een krijgsgevangenen- en concentratiekamp. Nu een herinneringscentrum met op het terrein elf historische barakken en gebouwen van het krijgsgevangenenkamp en enige gebouwen uit de naoorlogse periode. Daar is de geschiedenis te zien van 1939 tot 1945 en de deportatie van gevangenen uit het concentratiekamp Neuengamme naar Sandbostel in april 1945. Via de snelwegen ligt Sandbostel op 278 kilometer vanaf Staphorst.

De kosten voor de reis zijn 50 euro per persoon exclusief maaltijden. Het is de bedoeling dat iedereen zelf een lunchpakket meeneemt. Op de terugweg wordt ergens gestopt om te eten, waarvan de kosten ook voor eigen rekening zijn. Terugkomst in Staphorst ongeveer 22.30 uur. Bel voor meer informatie of opgave met Henk Koobs (06-51705646). De bus is inmiddels helemaal volgeboekt.

Lees ook: Pasgetrouwde vader Bertus Gebben bezwijkt in Duitsland

Cookieinstellingen