Oudste woonhuis van Rouveen Monument van het Jaar

Overhandiging plaquette en tevens opening Open Monumentendag
Foto: Streeknieuws

Jouk en Klaasje Knoll uit Rouveen mogen zich een jaar lang de eigenaren noemen van het Monument van het Jaar van de gemeente Staphorst. Hun woning aan Oude Rijksweg 435 in Rouveen, gebouwd in 1860, is volgens de Monumentenadviesraad een sieraad aan de Streek.

Het gaat om het oudste woonhuis van Rouveen. De overhandiging van de plaquette en tevens de opening van Open Monumentendag in Staphorst, vond zaterdagochtend niet plaats bij het Monument van het Jaar in Rouveen, maar bij het pand aan de Gemeenteweg 144, ook een mooi en tevens energieneutraal monument. Jouk en Klaasje kregen het bordje uit handen van de voorzitter van de Monumentenadviesraad in de gemeente Staphorst, Jouk Huisman.

Het huis van het echtpaar Knoll in Rouveen is een rijksmonument en gebouwd rond 1860. Het is een van deĀ  oudste woonhuizen aan de Streek. Vroeger was het ‘overheidsgebouw’ de directeurswoning. De directeur van de openbare met riet gedekte school die ooit achter het huis stond, woonde er. De openbare school stond er vanaf 1860 tot 1925. Daarna namen de gereformeerden de school over en in 1965 ging de sloopkogel erdoorheen.

Datzelfde lot stond het huis van de bovenmeester ook te wachten. De gemeente die eigenaar was, had er geen moeite mee. Het Oversticht stak er echter een stokje voor. De familie Knoll kocht het pand in 1973. Jouk en Klaasje knapten de buitenkant helemaal op. Dat gebeurde in fases.monument-van-het-jaar-2015-rouveen

Elk jaar bij de start van Open Monumentendag in Staphorst krijgt een monument de titel Monument van het Jaar. Een prijs van de Monumentenadviesraad. Het gaat om panden die met oog voor de historie zijn gerestaureerd.

Lees ook: