Bevrijdingsconcert met toespraak dominee Van Marle

Foto: Ds. H. J. van Marle

Trompetgeschal op Bevrijdingsdag bij de Grote Kerk in Staphorst. Vanaf het balkon achteraan de pastorie blaast de plaatselijke pastor het bekende taptoe-signaal als introductie van het de avond ervoor opgenomen ‘buurtbevrijdingsconcert’ met een boodschap voor heel Staphorst.

Het betreft een buurtinitiatief vanaf de Kerklaan met muziek en zang van enkele toepasselijke vaderlandse liederen: “Wilt heden nu treden voor God, den Heere” weerklinkt a capella (zonder instrumentale begeleiding). “Gelukkig is het land, dat God de Heer beschermt” en ook “Gedankt moet zijn de Heer De God die eeuwig leeft”. Het lied “O God, Die droeg ons voorgeslacht” met beurtzang tussen vrouwen en mannen. Daarna psalm 124 vers 1 en vers 4 (met bovenstem): “W’ ontkwamen haast des vogelvangers net”. Deze psalm is op de zondag na de bevrijding in april 1945 ook gezongen in de Dorpskerk.

Ds. H.J. van Marle, de huidige voorganger van de grootste kerkelijke gemeente in Staphorst richt vervolgens een persoonlijk woord tot alle inwoners van Staphorst. De dominee voelde de behoefte om op deze Bevrijdingsdag iets tegen zijn “medeburgers van ons prachtige dorp Staphorst” te zeggen. Door de omstandigheden rondom corona is het contact tussen de pastorie en de eigen kerkelijke gemeente ook minder geworden. Na de toespraak van de dominee weerklinkt het Wilhelmus; het eerste couplet regulier, en het zesde met bovenstem. Het idee is ontstaan naar aanleiding van de eerdere opname rondom ‘Staphorst 75 jaar bevrijd’.

Lees ook: Wilhelmus vanaf de Kerklaan in Staphorst met bovenstem (video)