Thema-avond `God en het lijden` met dominee Harryvan

Foto: Jaap Meijer

De jongeren van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Staphorst hielden op zondagavond 8 december 2019 een thema-avond voor jong en oud in De Bron in Staphorst. Er waren ook veel mensen uit andere kerken aanwezig.

Dominee Cor Harryvan was uitgenodigd om te spreken over ‘God en het lijden’. Ds. Harryvan is 57 jaar oud en heeft samen met zijn vrouw Joke een gezin met 5 kinderen, 4 eigen en 1 geadopteerd. Een moeilijk thema, zo vond de spreker waarop hij het antwoord niet heeft. In de Psalmen zie je ook steeds een worsteling van de gelovigen.

Hij besprak diverse zogenaamde oplossingen. In het humanisme is de dood gewoon iets wat bij het leven hoort. Maar ook het noodlotsdenken in ‘zwarte kousen’ en eigen kringen stelde hij aan de kaak, evenals het boeddhisme en het filosofisch dualisme. Daarna wangedachten waarmee christenen menen te kunnen kunnen helpen. Bijvoorbeeld vergelijken met iets ergers.

Bijbelse lijnen trok hij vanuit de geschiedenissen van Job en Jozef. Ook de vraag van de leerlingen van Jezus bij een blind geboren man: “Is dat zijn schuld of van zijn ouders?”, kwam aan de orde. De Bijbel is geen boek met kan en klare dogma’s of een encyclopedie. Hij liet door de jongeren verschillende bijbelgedeelten voorlezen en legde deze vervolgens nader uit en gaf pastorale adviezen.

Harryvan is sinds 2003 werkzaam als kerkelijk missionair opbouwwerker in en voor Oekraïne. De Oekraïne Zending is het regionale samenwerkingsverband van Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) uit de provincies Gelderland en Flevoland rond zendingsprojecten in Oekraïne. Er wordt hulp verleend bij het kerkelijk opbouwwerk van de Oekraïens Evangelisch Gereformeerde Kerken (UERC) en bij het ondersteunen van hun missionaire werk.

Lees ook: Thema-avond `God en het lijden` met zendeling Oekraïne