Zilveren oorijzer brengt 160 euro op tijdens tropische veiling

Foto: Eelco Kuiken

Stel je zit op een veiling, je biedt op een kavel, waarna de veilingmeester het gekochte naar je toe werpt. Dat is traditie op de kledingveiling in Staphorst. Woensdagochtend- en middag was het weer zo ver. Dit keer een tropische verkoop door veilingmeester Dirk Kok, die dit al jaren doet. Nog nooit was het zo warm.

Of het volk nou voor de kavels komt of voor Kok, dat is niet helemaal duidelijk. Feit is wel dat de Rouvener, jarenlang beheerder van Museum Staphorst, er altijd een ware show van maakt. Kopers zijn verzamelaars, mensen van folkloristische verenigingen en een enkele Staphorster vrouw.

De authentieke kledij is doorgaans afkomstig van familie van dames die of overleden zijn, of die de dracht niet meer dragen. De prijzen variëren van een luttele grijpstuiver tot 25 euro voor echt mooi spul. Op 28 juni was er ook een veiling en op 21 augustus is er weer eentje. Niet-rouwkleding is niet meer populair onder de Staphorster dames en dat komt door het feit dat draagsters oud zijn en niet zelden in de rouw. Langzaam sterft de klederdrachttraditie in Staphorst uit.

Naast de vrouwenkleding was er dit keer ook mannenkleding. Ook gingen er Staphorster petten onder de hamer, net als een zilveren oorijzer met overigens koperen krullen. Dat gebeurt niet vaak. Het sieraad, gemaakt door de zilversmid van Staphorst, Freddy Drost, bracht 160 euro op. Koperen krullen zijn niet gebruikelijk. Het hoort goud te zijn. De vorige eigenaresse had van dit edelmetaal sieraden laten maken.

Kok weet alles van de dracht en tijdens de verkoop legt hij op uiterst humoristische wijze uit hoe wat het is en hoe het gedragen moet worden. Hoogtepunt is het gooien van de kleding, tot bundel gevouwen, naar de dame of heer die dit zojuist kocht. Zwierig vliegt het textiel door de lucht en belandt meestal op schoot of in de nabijheid van de nieuwe eigenaar. Soms krijgt de gelukkig de kleding pardoes in het gezicht, soms een buurman.  Kok kan goed gooien. Vooral de missers zorgen voor hilariteit.

Lees ook: Veiling met mannenklederdracht en andere unieke stukken

article
39737
Oorijzer brengt 160 euro op
Stel je zit op een veiling, je biedt op een kavel, waarna de veilingmeester het
https://staphorst.nieuws.nl/entertainment/39737/zilveren-oorijzer-brengt-160-euro-op-tijdens-tropische-veiling/
2019-07-25T14:29:41+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/315/2019/07/25142407/EKkledingveiling.jpg
museum
Entertainment