Moeder Mussche en dokter Ovink openen `Kroamtied`

Foto: Museum Staphorst

Zaterdag 30 maart was de opening van de nieuwe expositie in Museum Staphorst: “Kraomtied, van geboorte tot doop”. Voormalig huisarts Ovink verrichtte de opening samen met mevrouw Mussche-van Oosten. “Geen ooievaar, geen beschuit met muisjes bij deze opening, wat vrij logisch zou kunnen zijn. Maar dat past niet in de tijd van voorheen”.

De eerste bevalling waarbij Ovink als huisarts assisteerde was bij mevrouw Mussche-van Oosten. Samen met haar legde hij tijdens de openingshandeling het “contact” waardoor er een grote baby opgeblazen werd voor de ingang van de museumboerderij (zie foto). Hij vertelde dat hij tot de groep huisartsen hoort die nog thuisbevallingen deed. Dit zelf begeleiden van de bevalling was toen gewoon. Je leerde het gezin anders kennen en leidde inhoudelijk vaak tot een betere relatie met het gezin. Het was ook de periode van 7 keer 24 uur bereikbaar zijn.

Ovink vertelde enkele herinneringen. Zoals de nacht dat er twee bevallingen waren en hij bij het aanbreken van de ochtend werd gebeld voor een derde bevalling. Of de vader die in paniek raakte omdat er bij de geboorte niet direct een hoofdje zichtbaar was. Dat klopte want het was een stuitbevalling. Veel huizen hadden toen nog de bedstee. Deze waren te klein voor de bevalling, reden om hiervoor een bed in de kamer te zetten. Geen beschuit met muisjes, maar een borrel of een sigaar kreeg hij als dank voor de hulp.

Als je gedoopt was, dan pas was je vroeger formeel onderdeel van de familie. De tentoonstelling gaat over de jaren dat de gewoonten anders waren dan nu. Met de input van verhalen wordt een mooi beeld geschetst van deze periode die in de expositie zichtbaar wordt gemaakt. De geboorteling werd voor de doop stevig ingepakt. Te zien zijn de kleurrijke borstrokjes en mutsjes. Foto’s en schilderijen van Stien Eelsingh ondersteunen het geheel.

 

En dan beginnen de verhalen van de bezoekers als ze de expositie bekijken: “Boeiend om te merken hoe deze expositie associaties oproept en verhalen losmaakt. Boeiend om te zien hoe tijden veranderen en hoe verrassen het is om dit op deze manier te tonen. Boeiend om de expositie te komen bekijken en eigen ervaringen weer even op te halen”.

Het museum is vanaf nu elke week van dinsdag tot en met zaterdag open van 10.00 tot 17.00 uur (tot en met 31 oktober 2019). In de ontvangstruimte is tevens een tijdelijke expositie met schilderijen van Jan de Witte uit Rouveen met Staphorster klederdracht en voorwerpen te zien.

Lees ook: Fotoexpositie Marianne Dommisse in Museum Staphorst