Zonnebloem bezoekt `Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd`

Foto: Jan Figeland

Woensdag 27 februari 2019 zijn wij als De Zonnebloem, afdeling Staphorst met 40 personen naar IKEA geweest, zo begint Jan Figeland zijn verslag. We vertrokken met de gasten/deelnemers rond 13.30 uur vanuit de Berghorst met auto’s van vrijwilligers en de Berghorstbus richting Zwolle.

Bij aankomst werden de gasten/deelnemers en vrijwilligers bij de hoofdingang boven op het parkeerdek afgezet en konden aan de wandel gaan door de winkelketen. Velen waren nog nooit bij IKEA geweest en wisten niet wat ze zagen, vooral de hoeveelheid en mogelijkheden vielen op. IKEA is een Scandinavische keten die zelfbouwmeubels en woonartikelen verkoopt in een magazijnachtige ruimte.

Rond vier uur werden de gasten/deelnemers en vrijwilligers getrakteerd op koffie-thee met een heerlijk gebakje. Na het nuttigen van de nodige kopjes vervolgden we de route langzaam richting de kassa/uitgang. Buiten aangekomen, de lift in richting parkeerdek en gingen weer richting Staphorst waar we rond half zes, kwart voor zes aan kwamen.

Het doel was (en hopelijk zijn we daarin geslaagd) om de gasten/deelnemers een leuke middag te bezorgen. (De Zonnebloem is een landelijke vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor het welzijn van mensen met een fysieke beperking door leeftijd, ziekte of handicap). Tot zover het verslag van het uitje. De oprichter van IKEA was de vorig jaar overleden Zweedse ondernemer Feodor Ingvar Kamprad, geboren in Agunnaryd op 30 maart 1926, overleden in Liatorp op 27 januari 2018.

Kamprad werd al vroeg ondernemer. Op jonge leeftijd begon hij op de fiets met de verkoop van lucifers. Hij kocht ze goedkoop in bulk in en verkocht ze door aan zijn buren voor een lage prijs, maar met een redelijke winst. Later breidde hij zijn handel uit naar vis, kerstversiering, zaden en nog later balpennen en potloden. Voor het afronden van zijn studie ontving Ingvar op 17-jarige leeftijd een gift van zijn vader, die hij gebruikte om in 1943 IKEA op te richten.

Dat Kamprad leed aan dyslexie heeft een grote invloed gehad op de interne werking van IKEA. Zo is de naam IKEA (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd) ontstaan uit zijn eigen initialen en de beginletters van de boerderij waar hij geboren werd en van het nabijgelegen dorp in Småland. De oorspronkelijke namen van het IKEA-meubilair verzon hij omdat hij moeite had met het onthouden van hun voorraadcodes.

Lees ook: Zonnebloem van Berghorst naar Boer voor `High Tea`