Roelof Bisschop (SGP) leest na 50 jaar zelf voor op school

Op vrijdag 1 februari was op de Dr. Maarten Lutherschool in Punthorst de hele dag aandacht voor de Nationale Voorleesdagen. Dr. Roelof Bisschop, momenteel parlementariër voor de SGP in de Tweede Kamer, oud-leerling van deze school was als gastlezer uitgenodigd.

Hij vertelde hoe hij vroeger een hekel had aan elke donderdagmiddag weer tafels opschrijven die hij allang kende. Daarna mocht hij stillezen, dat vond hij veel leuker. Hij heeft vele boeken verslonden. Ook hoe hij na een vechtpartijtje met ene Henk door juffrouw Van de Breevaart samen naar voren geroepen werd. Nadat enkele meiden haar verteld hadden: “Roelof en Henk ‘ebt evöchten”.

Na het speelkwartier las Roelof Bisschop eerst in groep 3 en 4 voor uit ‘Ernstjan en Snabbeltje’, dit boek is prentenboek van het jaar. Het gaat over een jongen die een eend als huisdier heeft en daarmee allerlei avonturen beleeft. Zo kroop het dier in een bijna lege pan van Tafeltje Dekje (om de restjes op te lebberen), die per vergissing bezorgd werd bij een mevrouw die eerst niets doorhad.

Bij de kleuters van de groepen 1 en 2 kreeg hij het inmiddels massaal voorgelezen prentenboek ‘Een huis voor Harry’ in handen. Ook hier werd naar aanleiding van het boek wat nagepraat. Aan Bisschop de eer om de kleine versie van dit boek aan de kinderen mee te geven. Aan het begin kreeg hij een zendertje om de nek waardoor een jongentje met een gehoorapparaat alles ook goed kon volgen.

Na de middagpauze was groep 5 en 6 aan de beurt. Daar werd het verhaal van Roosje Weiss voorgelezen. Een aangrijpend verhaal over een Duits meisje dat een concentratiekamp in de buurt ontdekt. Ze geeft sindsdien kinderen uit het kamp wat extra eten door het hek. Tijdens de bevrijding kwam zij daar om. Het boek bevat grote ontdektekeningen bij de verhalen. Na bespreking van het boek werd zijn werk in de Tweede Kamer besproken. Ook het kinderpardon.

Als laatste werden aan groep 7 en 8 na een korte inleiding uiteindelijk twee hoofdstukken voorgelezen uit ‘Het tehuis tussen de rivieren‘. Dat gaat over een 12-jarig meisje wat na het overlijden van haar moeder gescheiden van haar broertje naar een tehuis gestuurd word. Het verhaal speelt in de 19e eeuw. Sindsdien is er volgens Bisschop veel verbeterd, ook in het onderwijs. Ook deze groep had vragen over het werk in de politiek voorbereid en luisterden goed naar de antwoorden.

De 62-jarige Roelof Bisschop nam er ruim de tijd voor door in vier rondes alle groepen te bezoeken, kennis te maken en wat over zichzelf en het lezen te vertellen. In zijn schooltijd (ongeveer 50 jaar geleden) heette deze school nog de 4e School met de Bijbel. De groepen werden voor de gelegenheid twee aan twee gecombineerd. De school telt 160 leerlingen die zijn verdeeld over de 8 groepen. De heer L. L. Verweij uit Nunspeet, sinds 1,5 jaar directeur van deze school trad op als gastheer.

Lees ook: Tweede Kamerlid Roelof Bisschop onder vuur in Den Haag