Mannen aan de kook met consulente Carolien Hattem

Foto: Welzijn Staphorst

Het was een gezellige drukte in de keuken van de Berghorst op donderdagavond 24 januari. Acht mannen kregen daar hun eerste kookcursus van Carolien Hattem. Een impressie van de eerste cursusavond. Meer foto’s in het bericht van de organisatie, ook eentje waarop de mannen het bereide voedsel aan tafel verorberen.

Het is een gemengd gezelschap, de jongste is 19 en de oudste 82. Ze hebben allemaal zo hun eigen reden om deel te nemen aan deze speciale kookcursus voor mannen. De een doet het vooral voor de gezelligheid, de ander heeft nog nooit gekookt en wil het toch graag leren. Niet alle mannen kennen elkaar maar de sfeer zit er meteen goed in op deze eerste avond. Het enthousiasme is groot.

De organisatie van de cursus ligt in handen van Stichting Welzijn Staphorst (SWS). De welzijnsorganisatie liep al wat langer met het idee om iets dergelijks te organiseren. Na een telefoontje van meneer Brouwer zijn de handen ineen geslagen. De heer Brouwer vroeg zich af of er een kookcursus beschikbaar was of kon worden georganiseerd. Hij wilde zelf graag zoiets doen en dacht dat er wel meer behoefte was aan een dergelijke cursus.

In Carolien Hattem vonden ze een goede cursusleider. Zij is voedings- en gewichtsconsulent. De Berghorst heeft in het nieuwste gedeelte een keuken beschikbaar die geschikt werd bevonden voor deze groep mannen. Het was niet moeilijk om mannen te vinden die de cursus wilden volgen. Er waren al snel 6 mannen aangemeld en toen op het laatste moment bleek dat er nog twee bij konden waren ook die snel gevonden.

Eerst wordt er gezamenlijk een pan groentesoep gekookt en daarna worden er krieltjes gemaakt met spek, paprika en prei. Na het koken gaan ze samen aan tafel om het eigen bereide maal te nuttigen. Het lijkt net of het beter smaakt als je het zelf hebt gemaakt. Na deze avond volgen er nog zes avonden. Aan het eind van de cursus is het de bedoeling dat de mannen verschillende gezonde maaltijden kunnen bereiden. Geen culinaire hoogstandjes, wel voedzaam en lekker.

Geertrui Balkenende van SWS: ‘een kookcursus draagt bij aan de zelfredzaamheid en ook de gezamenlijke ontmoeting vinden we belangrijk. Het past erg goed bij de doelen van SWS en daarom werken we graag mee aan zo’n initiatief. Meneer Brouwer heeft zelf veel geregeld, ook daar zijn we erg blij mee’. Als iemand geïnteresseerd is voor een eventuele volgende cursus kan diegene zich melden bij SWS. Bij voldoende animo volgt er wellicht nog een cursus.

Lees ook: Chef-kok Pierre Wind geeft kookles aan zorgmedewerkers

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen