Jaset Lier wint kwartfinale van Nationale Voorleeswedstrijd

Foto: Bibliotheek Staphorst

Jaset Lier uit groep 7 van de Christelijk Nationale School uit Staphorst is winnaar van de lokale voorleesronde 2018 in de gemeente Staphorst, die vanmiddag was in de CNS/Berkenhorst. Zij gaat door naar de regionale ronde die woensdag 7 maart in Kampen wordt gehouden.

Volgens de jury las Jaset duidelijk en rustig voor en had ze goed contact met het publiek. Het fragment kwam uit het boek ‘Villa Fien’ van Janneke Schotveld. Alle kandidaten lazen mooi voor en hadden leuke boeken uitgekozen. De andere schoolkampioenen waren Djanaica Kin van De Berkenhorst, Sofie Engels van De Triangel en Timon Schuiling van de Levensboom.

Na de pauze maakten de kinderen een eigen gedicht met de regels van een bestaand gedicht. De zes gedichten waren grappig genoeg allemaal verschillend, maar supermooie gedichten op zichzelf. De prijs was dan ook een zak snoep voor alle groepen. Alle fans hadden prachtige spandoeken en yells bedacht om hun schoolkampioen aan te moedigen.

In de jury namen deel: Ellen Strik als voorzitter en cultuurcoach, Ieke Dijkstra als taalcoach en voorlezer VoorleesExpress en burgemeester Segers. Zij trokken zich in de pauze terug om te beraadslagen. Er werd gelet op heel veel elementen zoals uitspraak, verstaanbaarheid, inlevingsvermogen en tempo.

De presentatie was in handen van Petra Willems. Zij is consulent educatie bij Bibliotheek Staphorst. De winnaar van de voorleeswedstrijd kreeg een bos bloemen, een boekenbon en een voorleeswedstrijdtas. Voor alle schoolkampioenen was er nog een oorkonde en een bloem.

De winnaar van deze kwartfinale gaat naar de halve finale die op 7 maart in Kampen wordt gehouden. De Provinciale finale is op 11 april in het ZINiN-theater te Nijverdal. De voorleeskampioenen van de twaalf provincies treffen elkaar tenslotte op 23 mei voor de Landelijke Finale in Schouwburg Amstelveen.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. Vier van de tien basisscholen in de gemeente Staphorst doen mee aan de wedstrijden.

Lees ook: