Familie Timmerman combineert wonen en zorg in monument

Foto: Eelco Kuiken

Een langgerekte Staphorster boerderij aan de Oude Rijksweg 301 in Rouveen die met oog voor historie is gerestaureerd en die ook dienst doet als zorgwoning is Monument van het Jaar in Staphorst.

Elk jaar maakt de Monumentenadviesraad bij de start van  Open Monumentendag in Staphorst bekend wie het Monument van het jaar bezit. Eigenaren krijgen de eer en een plaquette. De raad is een adviesorgaan dat de gemeente gevraagd en ongevraagd advies geeft over monumentenbeleid. Staphorst kent een kleine zeshonderd rijks- en gemeentelijke monumenten. Het predicaat gaat bijna altijd naar mensen die hun woning, vaak boerderij, met oog voor de geschiedenis verbouwden.EKmonumentvhjaar1_bewerkt-1

Deze keer de boerderij aan de Oude Rijksweg 301 in Rouveen, een gemeentelijk monument. In het pand wonen vader Frens Timmerman (76) en zijn dochter Gea Russcher (35) met man Wim (38), hun kinderen Dynand (5) en Jasmijn (0) en dochter Jenny Timmerman (32) met haar vriend Hein Poolman (32).

Het ene gezin woont in het voorhuis, het andere in het achterhuis. Weduwnaar Frens woont in het midden, letterlijk tussen zijn kinderen in, die op hem letten en voor hem klaar staan als het nodig is. “Onze vader heeft soms hulp nodig. De ene week eet hij bij ons, de andere week bij Jenny en Hein. Hij woont op zichzelf, maar tussen zijn kinderen. Een veilig en fijn gevoel”, zegt dochter Gea Russcher.EKmonumentvhjaar3

De familie verbouwde de boerderij de afgelopen jaren met oog voor het verleden om er drie woningen van te maken. Elk deel van de hoeve kreeg een eigen stijl, zoals de bewoners het wilden. Het leverde een juweel van een pand op. Volgens de Monumentenadviesraad een voorbeeld.

Lees ook: