IJhorst Energie ontvangt maximaal 96.666 euro subsidie

Herman Wolting (secretaris), Herman Dunning (penningmeester) en Bert de Weerd (voorzitter)
Herman Wolting (secretaris), Herman Dunning (penningmeester) en Bert de Weerd (voorzitter)
Foto: IJhorst Energie

Op 1 april 2021 heeft de Energiecoöperatie IJhorst als niet-commerciële partij bij het Rijk een subsidieaanvraag gedaan in het kader van de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Inmiddels is het verlossende bericht binnengekomen dat die subsidie komt.

In de loop van 15 jaar ontvangt de coöperatie maximaal 96.666 euro subsidie voor het tweede Postcoderoos-project van de Energiecoöperatie IJhorst. Daarmee wordt de onrendabele top van het project gesubsidieerd. De hoogte van het bedrag hangt af van de verkoopopbrengst van de geproduceerde elektriciteit. Hoe hoger de opbrengst uit verkoop, hoe lager de subsidie en omgekeerd. Daardoor kan de coöperatie gedurende 15 jaar rekenen op een constante inkomstensbron.

De productie-installatie wordt gefinancierd door inleg van leden van de coöperatie (inwoners van IJhorst en omliggende dorpen). Daar tegenover staat dat deze leden gedurende 15 jaar een uitkeringsrecht ontvangen, waarbij ze hun inleg ruimschoots terugverdienen. Als de komende winter geen roet in het eten gooit is de verwachting dat de installatie in de loop van maart 2022 stroom gaat leveren. Op de website van IJhorst Energie staat ook een Zonnestroommeter.

Omdat er al belangstellenden in de wacht staan, treft de coöperatie voorbereidingen voor een derde project. Daarvoor moet het bestuur in de eerste plaats een geschikte locatie vinden. Niet iedereen heeft zelf een geschikte plek om zonnepanelen te leggen. Dat kan ook een plek zijn in een postcodegebied dat grenst aan postcode 7955 van IJhorst (vandaar de naam ‘Postcoderoos’). Belangstellenden kunnen een mailtje sturen naar [email protected].

Op 13 maart 2020 deed wethouder Mussche van de gemeente Staphorst de openingshandeling voor het eerste Postcoderoos -project van IJhorst Energie, bestaande uit 220 zonnepanelen van 14 deelnemers. Deze installatie produceerde in het eerste jaar al meer stroom dan verwacht kon worden. De ligging op de zon is dus perfect. Dat geldt ook voor het tweede project met 180 panelen met elk een piekvermogen van 340 W op een loods aan de Heerenweg.

Energiecoöperatie IJhorst is opgericht door inwoners van IJhorst met als doel een bijdrage te leveren aan een gezond klimaat voor hunzelf, kinderen en kleinkinderen. IJhorst Energie onderneemt diverse activiteiten op het vlak van energie opwekking. Daarbij worden onder andere zonnepanelen geïnstalleerd op daken die niet interessant zijn voor commerciële partijen. Het gaat de coöperatie niet in de eerste plaats om de winst, maar om de duurzame energie.

Lees ook: `Bovenwind` is de nieuwe naam voor Windpark Staphorst

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen