Marco Kooiker herbouwt Monument van het Jaar 2020

Een stukje geschiedenis is in ere hersteld bij de familie Kooiker aan de Oude Rijksweg 350 in Rouveen. “Tijdens het plannen van de restauratie zijn wij terug in de tijd gegaan”. Ook in de uitgegeven brochure aandacht voor dit pand. Bovenstaand foto’s van nu, 2017 en vroeger.

Jouk Huisman overhandigde zaterdag als voorzitter van de Monumentenadviesraad een gebold donkerblauw emaille schildje aan Marco Kooiker (29). Zijn vrouw Emily Kooiker (24) kreeg even daarvoor een taart met fotoprint van hun huis; het Monument van het Jaar 2020.

Het pand is het ouderlijk huis van Marco, tot 2012 bewoond door zijn ouders. Begin 2017 konden ze ermee aan de slag. Al snel was hen duidelijk hoe ze het wilden. Het huis moest passen bij de Streek, zijn herkenbaarheid behouden, met hedendaags woon- en leefcomfort.

Het huis geldt ook als visitekaartje voor zijn bouwbedrijf Marco Kooiker Bouw. Met zijn vakmanschap, ervaring én creatief vermogen komt hij voor opdrachtgevers met verrassende en betaalbare oplossingen. Hij realiseert liever droomwoningen dan luchtkastelen.

Ook de geschiedenismethode `Kiek ies achterumme`, waar ze als kind les uit kregen, hielp mee. Daarin staat ook deze woning vermeld. Naast boerderij is het rijksmonument ook bakkerij geweest. Het bakkersgedeelte was te herkennen aan de dakpannen.

De schoorsteen aan de westkant was in de loop de tijd afgebroken omdat de bakkerij verleden tijd was. Toch had voor hen de schoorsteen een meerwaarde. Van de monumentenwacht hoefde hij niet herplaatst te worden, toch zijn ze blij dat deze er weer op staat.

De kenmerkende knik in de kap is ook weer teruggekomen. Die kwam ooit tot stand toen men het huis met de achterstaande hogere schuur verbond. Er werd een balk van de ene nok naar de ander gelegd. Het dak werd bedekt met riet en de boer had er een stuk stal bij.

Tijdens de restauratie was de voormuur als kenmerkend aanzicht een belangrijk onderdeel. Deze is steen voor steen weer opgemetseld met binnen een extra muur met isolatie. Met veel passie en inzet van vrienden en familie hebben ze het op weten te knappen.

Lees ook: Rondgang langs nieuwe monumenten adressen 2017 (foto’s/video)