112

Basisscholen door vandalen ontdaan van afvoerpijpen

Foto: Grietje Brand-Kok

Vanmorgen is de Koning Willem-Alexanderschool in Staphorst ontruimd na het signaleren van een sterke gaslucht. De ontruiming is prima verlopen en ook de hulpdiensten hebben snel en goed gehandeld.

De brandweer heeft in samenwerking met gasbedrijf Rendo en een lokaal installatiebedrijf onderzoek gedaan. Daarbij bleek dat twee rookgasafvoeren uit het dak waren getrokken. Daardoor kwam het rookgas in de school vrij. Rookgas is niet ontploffingsgevaarlijk, maar wordt bij hoge concentraties wel gevaarlijk voor de gezondheid.

Directeur Jan Kuijers: “De daders hebben niet erg nagedacht over de mogelijke gevolgen van hun daad. Alles is gelukkig goed afgelopen met dank aan de brandweer, gasbedrijf Rendo en het installatiebedrijf voor hun snelle en deskundige reactie. Inmiddels is de rust weer gekeerd en zijn alle kinderen rustig aan het werk”.

De rookgasafvoeren bleken ruim een week geleden, in de nacht van Goede Vrijdag op Stille Zaterdag, in de tuin van de buren gezet te zijn. Opmerkelijk is dat op de Willem de Zwijgerschool in dezelfde nacht min of meer hetzelfde is uitgevoerd. Ook daar waren verschillende rookgasafvoeren vernield.

Omdat bij de Willem de Zwijgerschool ook een tegel van het hoge dak op het schoolplein gegooid was, werd daar eerder onraad geroken, en het euvel al in de week van Pasen ontdekt. De scholen hadden de afgelopen twee weken vakantie. De politie doet onderzoek.

Lees ook: Gemeente wil samen met Rendo duurzaam gas pompen