Rechtbank heft dwangverpleging voormalig Staphorstse op

Foto: Staphorst Nieuws

De dwangverpleging van de 37-jarige vrouw, die in 2008 haar 3-jarige dochter om het leven bracht in hun woning in Staphorst, is door de rechtbank in Zwolle voorwaardelijk beëindigd.

Dat besliste de rechtbank nadat zij uit rapporten en toelichting van deskundigen had vernomen dat de tijd er rijp voor is. Wel wordt de tbs-maatregel met een jaar verlengd, om zo een vinger aan de pols te kunnen houden.

Deskundigen lieten op de zitting weten dat vrouw een positieve ontwikkeling doormaakt. Ze heeft geen last meer van depressies, is gestopt met medicatie en heeft eigenlijk alles weer op orde in haar leven. Al enkele jaren woont ze op zichzelf in Zwolle en ziet de overige kinderen en haar echtgenoot in de weekenden.

‘Het contact is fijn’, zo zei ze. Echter ze ziet het niet zitten om terug te keren naar Staphorst. Deskundigen adviseerden de rechtbank om de dwangverpleging voorwaardelijk te beëindigen. ‘Dat durven we prima aan’, aldus één van hen. Door toch de maatregel met een jaar te verlengen, kunnen ze toch nog een oogje in het zeil houden.

Wel gaf de hoofdbehandelaar aan dat in de laatste fase van de maatregel zorg voorop staat en niet het toezicht. ‘Ik pleit al vanaf 2013 voor voorwaardelijke beëindiging van de dwangverpleging. Ik heb niet vaak meegemaakt dat tbs-cliënten zo snel naar buiten gaan. Jeugdzorg trekt zich terug, ze heeft een goed netwerk. Kortom, het gaat goed’, aldus de advocaat. Hij sloot zich aan bij het advies en vroeg de rechtbank om gelijk uitspraak te doen. En dat gebeurde.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen