Graafschades en probleemplant bij jaarlijkse dijkschouw

Kapotte betonnen damwand langs Voorsterhaven in Zwolle
Kapotte betonnen damwand langs Voorsterhaven in Zwolle
Foto: Waterschap Drents Overijsselse Delta

Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft de jaarlijkse ‘dijkschouw’ afgerond. De dijkinspecteurs controleerden hoe de dijken de winter zijn doorgekomen en waar herstelwerkzaamheden nodig zijn.

De meest opvallende schade is een kapotte betonnen damwand langs de Voorsterhaven in Zwolle (zie foto). Verder blijft de Japanse duizendknoop een ‘probleemplant’. Daarnaast noteerden de inspecteurs weer de nodige graafschades door muskusratten, konijnen, honden en vossen. In totaal 420 stuks.

Ongewenste begroeiing
Evenals voorgaande jaren trof het waterschap de Japanse duizendknoop aan. Dit is een plant die lastig te bestrijden is en zich snel uitbreidt. De Japanse duizendknoop verdringt de grasmat van de dijk, waardoor de dijk minder sterk wordt. Ook kan de duizendknoop kades beschadigen. Op een aantal locaties gaat het waterschap de plant bestrijden door het af te dekken met folie. Voor locaties waar dit niet kan, worden andere bestrijdingsmethoden gezocht.

Toetsing
Het gebied van WDODelta telt in totaal 1000 kilometer dijken en kades  Het waterschap toetst, naast de  controle tijdens de ‘dijkencheck’, elke zes jaar de kwaliteit van de dijken grondig volgens de regels van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Steeds worden nieuwe methoden in de toetsing verwerkt, waardoor de dijken volgens de nieuwste inzichten worden beoordeeld. Zo weet het waterschap waar verbeteringen nodig zijn en welke prioriteit ze moeten krijgen. Door de voortdurende wisselwerking tussen toetsing en verbetering blijven de dijken op orde.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen