Rechtbank legt jonge Rouvener forse straf en proeftijd op

Een werkstraf van 200 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden met een proeftijd van drie jaar en een rijtje met bijzondere voorwaarden. Dat is wat de rechtbank in Zwolle een 19-jarige man uit Rouveen donderdag oplegde voor het meermalen mishandelen van zijn moeder en zijn zus, voor de poging zware mishandeling en bedreiging met een mes jegens die zus.

De moeder van de man deed in augustus aangifte nadat zij en haar dochter beide een gewelddadig conflict hadden met haar zoon. Hij greep toen zijn moeder bij de nek en poogde zijn zusje zwaar te mishandelen door haar te schoppen en te slaan. Dat hij zijn moeder geprobeerd heeft zwaar te mishandelen vond de rechtbank niet bewezen. Zij hield het op een eenvoudige mishandeling. 

De Rouvener bekende zijn daden, maar vond dat het allemaal de schuld van de slachtoffers was. Hij reageerde uit woede, frustratie, pijn en verdriet liet hij twee weken geleden weten in de rechtbank. 

Als bijzondere voorwaarden adviseerde de reclassering de rechtbank om de man meldplicht op te leggen, een behandeling te laten volgen, indien mogelijk ook een klinische opname, dat hij zich houdt aan de afspraken met de instanties die op het gezin gezet zijn, dat hij meewerkt aan urinecontroles en dat hij een straatverbod krijgt.

Dit is ook wat de officier van justitie eiste, naast de straf zoals de man is opgelegd. De rechtbank week echter alleen af van het straatverbod, omdat de man nog thuis woont. Een straatverbod zou betekenen dat de man verplicht uit huis wordt geplaatst. Dat zou ook de therapieën doorkruisen, die het gezin momenteel volgt.

Lees ook:

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen